A murit Cristian Paţurcă, creatorul «Imnului golanilor» din Piaţa Universităţii 1990

Ultima actualizare:

UPDATE: Mai multe cunoştinţe ale solistului, printre care şi preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Doru Mărieş, sunt la el acasă şi îi pregătesc pentru funeralii. „Acum îl îmbrăcăm. Este foarte tragic ce s-a întâmplat. Nu pot vorbi acum“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară", Doru Mărieş.

Cristian Paţurcă a fost găsit decedat în garsoniera în care locuia cu chirie. Cel care l-a găsit a fost proprietarul locuinţei, a declarat, pentru MEDIAFAX, Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, din care Paţurcă făcea parte.

Suferea de tuberculoză

Cristian Paţurcă suferea de mai mult timp de tuberculoză, anul trecut fiind internat pentru tratament în Spitalul "Victor Babeş" din Capitală.

image

În decembrie 2007, Cristian Paţurcă a fost internat, în stare gravă, în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti. Paţurcă a fost adus atunci în stare gravă, în Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a spitalului, cu hemoragie internă. Medicul care l-a îngrijit, Emilia Tăbăcaru, declara atunci că Paţurcă are tuberculoză pulmonară.

În 27 aprilie 2010, Cristian Paţurcă a primit Crucea Naţională "Serviciul Credincios - clasa a III-a", distincţie acordată acestuia de preşedintele Traian Băsescu la 20 de ani de la manifestaţia din Piaţa Universităţii.

"Am ajuns un boschetar"

Despre Paţurcă nu s-au mai auzit multe după zilele Pieţei Universităţii din 1990. Ca artist, el a mai apărut, sporadic, în campanii electorale ale candidaţilor prezentaţi ca fiind ai dreptei, cântând la diferite adunări publice. În ultimii ani, Paţurcă a mai cântat doar de două ori cântecele care l-au făcut celebru: o dată la un miting de comemorare a victimelor Revoluţiei, în decembrie 2009, şi altă dată la o ceremonie organizată la sediul Asociaţiei 21 Decembrie, câteva săptămâni mai târziu.

Mult mai multe au fost informaţiile legate de starea precară a sănătăţii sale şi de multiplele internări în spitalele bucureştene.

Într-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei în februarie 2010, pe când era internat în spital, Paţurcă afirma, cu amar, că a ajuns "un boschetar". Cântăreţul Pieţei Universităţii povestea trist despre cum a fost somat să-şi adune lucrurile de pe scara blocului în care un candidat la alegerile locale i-a dat o garsonieră, care i-a fost însă luată după încheierea scrutinului.

"Da, am greşit şi eu, dar din cauza sistemului am ajuns boschetar. Constantinescu a fost cea mai mare dezamăgire, a minţit, n-a făcut reformă, n-a renunţat la comunism. Nu prea l-am mai văzut de la pupăturile din '96. Ultima dată doar ne-am salutat şi-atât", spunea Paţurcă în interviul din Evenimentul Zilei.

Dezamăgit de politicienii de după Revoluţie, Paţurcă îşi asuma demn situaţia, dar şi falimentul, el neavând niciun venit pe motiv că "a fost artist liber-profesionist".

"Doar pe mine sunt supărat, nu trebuia să fumez şi să beau atât de mult. Şi nu trebuia să fiu atât de naiv. Dar de unde să fi ştiut eu cum să-mi gestionez viaţa? Nu există o reţetă", afirma atunci Paţurcă.

Înainte de a ieşi din spitalul în care era internat cu diagnosticul de tuberculoză, Paţurcă a primit titlul de revoluţionar, dar şi o sumă importantă de bani. A mulţumit cu acea ocazie şi a anunţat că urmează să scoată un nou album. Glumea spunând că nu l-a putut lansa în decembrie 2009, dar că nu-i nicio problemă, poate fi lansat şi post-mortem.

Albumul său, care urma să aibă titlul "La majorat", nu a fost încă lansat.

În decembrie 2010 a fost lansat ultimul CD al lui Cristian Paţurcă, pe care a înregistrat colinde în memoria eroilor Revoluţiei din decembrie 1989.

Paţurcă are un copil în vârstă de 12 ani.

Cristian Paţurcă: «Ficatul  iubitei mă va salva»

Cristi Paţurcă, idolul „kilometrului 0 al zonei libere de neocomunism", a scris, în versurile unui cântec simplu, cea mai scurtă descriere a fenomenului „Piaţa Universităţii".

Imnul golanilor

A fost odată ca-n poveşti, a fost în România,O gaşcă mare de golani ce-au alungat sclavia.Noi nu ne-am confundat nicicând cu oamenii de bine,Numiţi şi neocomunişti, şi fără de ruşine.

Mai bine haimana decât trădător,Mai bine huligan decât dictator,Mai bine golan decât activist,Mai bine mort decât comunist! (refren)

Vrem libertate, nu comunism şi nici schimbări de formăŞi de aceea, securişti, să nu ne puneţi normă.Noi nu vrem neocomunism, nici neolibertate,Democraţii originale şi nici minciuni sfruntate.

Ne-aţi întrebat ce vrem aici, dar ştie toată ţara,Noi susţinem punctul 8 de la Timişoara.A căzut 473, ce ţinea TVR,Legată în lanţurile ei, dar tot degeaba e!

Alegeri fără comunişti, fără nomenclatură,Şi nu vă temeţi de golani fără coloratură.Din cei care-au murit aici, ne-am reîntors năluciSă nu mai fie cum a fost măcelul de atunci.

Şi-a luat chitara şi, cu trei acorduri care au rămas în sufletul oricărui „golan", a vrut să termine ce a început în decembrie '89, la baricada de la Inter. „Adică fără comunişti".

A stat în balcon, la butoanele staţiei de amplificare, a cântat şi a sperat, la fel ca toţi cei care învăţau abecedarul democraţiei, că România va scăpa de neocomunişti. „Degeaba. Ne-au lăsat 53 de zile, după care ne-au ucis. Ne-au mazilit."

Povestea lui Cristi Paţurcă începe cu puţin înaintea Revoluţiei din decembrie '89 şi nu se termină niciodată. „Ştiţi ce-am făcut în '89, când era Congresul partidului? Am montat şase boxe, din alea mari, pe terasa din Cotroceni unde locuiam, am legat televizorul prin staţie şi, în timpul transmisiunii, «am dat blană».

În vara anului tecut Cristian Paturca a fost prezent în studioul OTV, unde a cantat un imn special compus pentru Dan Diaconescu.

El e, îl vezi în fiecare searăDiaconescu la OTV apareEste ca mine şi ca tineOmul ce vrea să facă numai bine. Şi spune atunci: Mai stai, mai stai! De ce tot iei şi vrei să ai? Noi nu suntem ai nimănui? Suntem glasul poporului! Cu noi veţi fi la putere, Uniţi când viaţa o cere. Cu Dan Diaconescu în frunte Uniţi, doar partidul nostru e-al poporulul! Doar el îţi dă tot adevărul Normal, îl ştie tot poporul Nu vrea nimic, nu vrea să ascundă Nu stă ca alţii doar la pândă.Şi spune atunci: Mai stai, mai stai! De ce tot iei şi vrei să ai? Noi nu suntem ai nimănui? Suntem glasul poporului! Cu noi veţi fi la putere, Uniţi când viaţa o cere. Cu Dan Diaconescu în frunte Uniţi, doar partidul nostru e-al poporulul! Dan Diaconescu, preşedinte!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net