A rămas pe drumuri după ce blocul a sărit în aer - VIDEO
Aproape 30 de oameni din Bacău au rămas fără un acoperiş deasupra capului cu patru zile înainte de Crăciun.
Ca printr-o minune, nimeni n-a murit, dar doi bătrâni de la parter au ajuns la spital în stare gravă şi au fost transportaţi cu elicopterul la Bucureşti pentru a fi trataţi. Localnicii afirmă că de două zile simt mirosul gazelor şi că au făcut reclamaţii la E.ON, însă nimeni nu i-a luat în seamă.
Apartamentul lui Ion Leonte (79 de ani), un locatar de la etajul I, a rămas fără ziduri. Tot avutul i s-a făcut scrum, iar soţia sa a ajuns în stare de şoc la spital.
„Am auzit o bubuitură de am crezut că a căzut o rachetă. A fost un zgomot grozav. Peste câteva clipe, mi-am găsit soţia în dormitor, printre dărâmături, cu uşile şi geamurile căzute peste ea, cu lucrurile de pe ea rupte", povesteşte bătrânul.
Omul este îngrijorat că a rămas pe drumuri şi fără nici un sprijin la bătrâneţe. S-a întors să caute printre dărâmături acte şi banii puşi deoparte pentru propria înmormântare.
Două persoane au fost rănite și transportate la spital
„Am avut un apartament bun. Acum nu mai am nimic. Am pierdut acte, mobilă şi trei televizoare. Am avut pe un CEC 3.000 de lei şi alţi bani lichizi 11.000 de lei. Nu mai găsesc nimic", adaugă bătrânul disperat.
Şi proprietarii celor şapte autoturisme parcate în faţa blocului sunt îngrijoraţi că vor rămâne nedespăgubiţi.„Eu am daună totală, însă RCA-ul nu plăteşte decât accidentele din trafic. Acum nu o să mă dezbăgubească nimeni", a spus Albert Zaharia.
Oamenii nu ştiu încotro s-o apuce acum. Primăria le-a propus să se mute în căminul unui liceu, dar locatarii blocului spun că vor încerca să se cazeze pe la rude. Specialiştii spun că sunt şanse mari ca blocul să nu mai poată fi reparat. Reabilitarea ar dura şase luni, iar deocamdată, până la finalizarea anchetei, nu se ştie cine va suporta cheltuielile.
Pompierii au reușit să stingă flăcările în scurt timp
Zeci de răniţi în explozii în apartamente
Un bărbat a fost rănit şi 4 apartamente au fost grav avariate, în urma unei explozii produse pe 15 iunie 2010, în Slatina.
Pe 26 februarie 2010, trei persoane au fost rănite grav în urma unei explozii devastatoare într-un bloc din Piteşti. Patru apartamente au fost complet distruse, iar alte câteva avariate.
Pe 14 septembrie 2007, la Zalău, doi tineri au decedat, opt persoane au fost rănite, iar 19 familii au rămas fără locuinţă după ce o explozie a distrus un bloc de patru etaje.
O adevărată tragedie a avut loc în noiembrie 2003 la Călăraşi. În urma unei acumulari de gaze, un bloc de locuinţe a sărit în aer, iar 7 persoane au murit.
Click! spune
Preşedintele Comisiei de Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a oferit, la Realitatea TV, câteva sfaturi pentru evitarea exploziilor provocate de acumulări de gaze.
Oamenii trebuie să fie atenţi şi să nu lase punctele de ardere nesupravegheate pe timpul nopţii. Cele mai multe acumulări de gaze se petrec în timpul nopţii.
Tot mai mulţi oameni îşi montează uşi fără nici un orificiu care să permită ventilarea locuinţei. În uşi trebuie făcute mici orificii care să permită aerisirea.