Ai rate la bancă în euro? Vei plăti mai mult!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Cine are credite în euro ar trebui să se pregătească să scoată şi mai mulţi bani din buzunar. Motivul îl reprezintă tendinţa de creştere a Euribor care influenţează direct ratele pe care le avem la bănci. Specialiştii conso.ro ne spun la ce trebuie să ne aşteptăm pe viitor.

Citeşte şi:

Refinanţarea nepotrivită poate adânci datoriile

Uite cum să nu-ţi pierzi banii pe avans

«Avem apartament, dar nu ne putem muta în el!»

Uite care e costul total al creditului «Prima Casă»

Indicele Euribor s-a dublat în numai un an, iar previziunile analiştilor indică o continuare a tendinţei de creştere. Cursul de schimb joacă însă acum un rol favorabil, atenuând impactul asupra ratelor lunare.

Euribor la 3 luni - 1,3%

Euribor la 3 luni - reperul de bază al dobânzilor la creditele în euro - a intrat pe o pantă evidentă de creştere. La începutul anului trecut indicele era de 0,65%, pentru ca în prezent să treacă de 1,3%.

Euribor la 6 luni - 1,45%

În ceea ce priveşte Euribor la 6 luni, acesta a trecut deja de 1,45%. De la începutul anului până în prezent nivelul ratelor Euribor la 6 luni a urcat cu mai mult de 21%, de la 1,227% la 1,487%.

Astfel, odată cu actualizarea ratei dobânzii, toţi cei cu credite în euro au suferit o majorare a ratelor lunare, inclusiv în cazul creditelor obţinute prin programul Prima Casă. De exemplu, pentru un credit de 50.000 euro pe 30 de ani, creşterea Euribor duce la o majorare a ratei cu 20 de euro.

Vor fi afectaţi cei care au credite în euro

Traseul ce va fi parcurs de Euribor va influenţa în mod direct ratele de dobândă practicate de bănci la creditele în euro. Vor fi afectate persoanele care au un credit cu dobândă variabilă.

În cazul creditelor cu dobândă variabilă, legislaţia actuală obligă bancile să indexeze dobânzile practicate după Euribor, astfel că toţi clienţii cu astfel de credite vor fi afectaţi de această evoluţie.

Creditele imobiliare sunt, de cele mai multe ori, ancorate în condiţii de dobândă variabilă, astfel că cei aflaţi în această situaţie vor trebui să se aştepte în timp la majorări succesive ale ratelor.

Cum pe termen mediu este de aşteptat ca ratele Euribor să crească semnificativ, singura soluţie de protejare pentru cei care au credite cu dobânzi variabile va rămâne refinanţarea.

Ce prevăd analiştii bancari?

Previziunile analiştilor indică în mod evident o pantă ascendentă pentru Euribor în perioada următoare.

Analiştii ING Bank estimează că indicele ar putea urca până la 1,85% la finalul lui 2011, urmând să atingă 2,15% în 2012.

Rapoartele Erste Bank indică un nivel de 1,70% pentru Euribor la 3 luni în decembrie anul acesta, în timp ce previziunea pentru martie anul viitor indică o valoare de 1,90%. Analiştii Raiffeisen Bank sunt mai pesimişti. Ei au calculat nivelul Euribor la 2,20% la final de 2011 şi de 3,20% pentru sfârşitul anului 2012.

simeon stalpnicul png

Factorii care duc la variaţia Euribor

Care sunt motivele care duc la creşterea Euribor şi, implicit, la creşterea ratelor pentru creditele în euro? Specialistul Click, Alexandra Popa, ne spune care sunt factorii care determină aceste variaţii.

Dobânda Euribor este dobânda la care băncile sunt dispuse să crediteze alte bănci pe piaţa monetară interbancară denominată în euro. Această dobândă poate fi influenţată de mai mulţi factori precum:

* condiţiile de lichiditate de pe piaţă;

* raportul euro-dolar;

* presiunile bancherilor;

* cotaţia preţului pe barilul de petrol;

* stabilizarea inflaţiei prin modificarea dobânzii de referinţă;

* percepţia băncilor în legătură cu existenţa unui risc sistemic (încrederea pe care o au băncile unele în altele);

* politica monetară a Băncii Centrale Europene.

Condiţiile de lichiditate de pe piaţă şi încrederea pe care băncile o au unele în altele  pot varia pe termen scurt, având un impact determinant în perioada de vârf a crizei financiare.

Cum acţionează Banca Centrală Europeană?

Politica Băncii Centrale Europene este menită să asigure stabilitatea şi predictibilitatea pieţei. Banca Centrală Europeană acţionează prin instrumente specifice precum dobânda de intervenţie sau operaţiuni cu titluri de stat pentru reglarea nivelului cererii de lichidităţi din piaţă.

Ca pe orice altă piaţă, şi pe piaţa monetară preţul, în cazul de faţă nivelul dobânzii, este dat de raportul dintre cerere şi ofertă. În condiţiile unei încetiniri a creşterii economice, pentru stimularea consumului Banca Centrală Europeană va acţiona în sensul creşterii dobânzilor, pentru reducerea cererii de monedă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Margareta a României și Florin Enache foto Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
marcel bolos jpg
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Tarom jpg
IPS Teodosie FOTO Calin Gavrilas jpg
Nava Elcano  jpeg
Kate Middleton înmormântare Prințul Philip foto Getty Images (3) jpg
focul de artificii a atras mii de oradeni in centrul orasului foto mihai jurca n jpg
Casă tătărească din Dobrogea. Fotografie de Anatole Magrin (© Imago Romaniae)
image
actualitate.net
image
actualitate.net