Ghidul alegerilor de duminică, pentru viitorul preşedinte
Duminică are loc primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. Secţiile de votare vor fi deschise între orele 7.00 – 21.00. Click! vă spune tot ce trebuie să ştiţi despre această zi. Dacă nici un candidat nu obţine în primul tur 50 la sută plus 1 din numărul voturilor valabil exprimate, are loc al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Acesta se ţine pe data de 8 decembrie, când se vor înfrunta primii doi clasaţi.
După al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, câştigător este declarat candidatul care primeşte cele mai multe voturi, indiferent de procentaj. Oricum, fiind doar doi concurenţi pe post, cineva va avea peste 50%. Acesta va deveni preşedintele României cu un mandat de 5 ani care poate fi reînnoit o singură dată.
Condiţiile exercitării dreptului de vot. Au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot bolnavii mintal, puşi sub interdicţie şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.
Programul secţiilor de votare
Secţiile de votare se vor deschide la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a-şi exercita dreptul de vot, o pot face până cel mult la ora 23.59, conform Autorităţii Electorale Permanente. Acelaşi program va fi valabil şi la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.
Unde se poate vota la alegerile prezidenţiale
Pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din România vor fi deschise aproape 18.970 de secţii de votare. Există mai multe situaţii pentru alegători, în funcţie de locul în care se află. Iată mai jos situaţiile posibile:
- Dacă se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi au domiciliul sau reşedinţa, pot vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, conform legii.
- Dacă se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi au domiciliul sau reşedinţa, pot vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.
- Dacă se află în străinătate, pot vota la orice secţie de votare organizată în străinătate.
- Dacă are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot.
Pentru a afla secţia de votare la care sunt arondaţi şi adresa acesteia, cetăţenii pot accesa Registrul electoral la adresa www.registrulelectoral.ro.
Actele necesare pentru vot
Alegătorii îşi pot exercita opţiunea electorală cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român. Poate fi cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic normal sau electronic, paşaportul de serviciu normal sau electronic, carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).
Cum se desfăşoară votarea în România
Desfăşurarea votării e deja clasică. Alegătorii se prezintă cu actul de identitate la operatorul de calculator, acesta introduce date în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi află dacă alegătorul are voie să voteze şi la ce secţie e arondat. Apoi, după confirmare, alegătorii se prezintă la membrii comisiei, iau ştampila de vot în schimbul actului de identitate, intră în cabina de vot şi votează. Un vot e considerat valid dacă ştampila „VOTAT” e în patrulaterul care cuprinde numele candidatului dorit. După ce a votat, alegătorul introduce buletinul de vot în urnă, iar ştampila se restituie membrului biroului electoral de unde a fost luată. Se recuperează apoi actul de identitate.
Cum se desfăşoară votarea în diaspora
Românii care locuiesc în străinătate sau pur şi simplu se află în afara României la data alegerilor prezidenţiale 2024 pot vota la oricare dintre cele 950 de secţii de votare organizate în diaspora, prin înregistarea în listele electorale suplimentare. Cei aflaţi în străinătate au trei zile în care pot vota, începând chiar de azi. Programul e următorul: azi de la 12.00 la 21.00, sâmbătă şi duminică de la ora 07.00 la 21.00. De fiecare dată vorbim de orele locale ale secţiilor de vot.
Când vom afla rezultatele primului tur
Primele rezultate ale turului I ale alegerilor prezidenţiale 2024, se vor afla după închiderea urnelor, la ora 21.00, când vor fi publicate primele exit-poll-uri. Pentru realizarea exit-poll-urilor au fost acreditate în acest an de către Biroul Electoral Central (BEC) trei instituţii de sondare.
Ce buletine de vot sunt considerate nule
Sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare. De asemenea, buletinele care nu au ştampila cu „VOTAT”, dar şi buletinele unde ştampila a fost pusă în afara patrulaterului sau pe mai multe.
Ordinea candidaţilor pe buletinul de vot
La aceste alegeri participă 13 candidaţi la funcţia de preşedinte. Pe buletinul de vot, însă, veţi găsi 14 nume, deoarece Ludovic Orban, reprezentantul Forţei Dreptei, s-a retras din cursă în urmă cu câteva zile, după tipărirea buletinelor de vot. Iată ordinea celor 13, decisă prin tragere la sorţi.
Poziţia nr. 1 – Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvaţi România
Poziţia nr. 2 – George-Nicolae Simion – Alianţa pentru Unirea Românilor
Poziţia nr. 3 – Ion-Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat
Poziţia nr. 4 – Nicolae-Ionel Ciucă – Partidul Naţional Liberal
Poziţia nr. 5 – Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România
Poziţia nr. 6 – Mircea-Dan Geoană – candidat independent
Poziţia nr. 7 – Ana Birchall – candidat independent
Poziţia nr. 8 – Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – Alternativa pentru Demnitate Naţională
Poziţia nr. 9 – Sebstian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie
Poziţia nr. 10 – Ludovic Orban – Forţa Dreptei (s-a retras din cursă)
Poziţia nr. 11 – Călin Georgescu – candidat independent
Poziţia nr. 12 – Cristian Diaconescu – candidat independent
Poziţia nr. 13 – Cristian Vasile Terheş – Partidul Naţional Conservator Român
Poziţia nr. 14 – Silviu Predoiu – Partidul Liga Acţiunii Naţionale