Aici au ars 116 copii într-o biserică
În noaptea de 18 aprilie 1930, în timpul slujbei de Denie, bisericuţa din lemn din Costeşti a ars din temelii şi, odată cu ea, 116 suflete, majoritatea copii. La 80 de ani de la incendiu, oamenii încă se mai cutremură când aud despre tragedie.
În Săptămâna Patimilor, în urmă cu 80 de ani, la Costeşti, aproape toţi copiii satului au ars de vii înghesuiţi în bisericuţa de numai 14 metri lungime şi 6 lăţime, veche de aproape 300 de ani.
Era 18 aprilie, Vinerea Patimilor. Pentru că la slujbă se strânseseră cu mult peste 200 de oameni, n-a fost chip ca toţi să intre în bisericuţă.
S-au sfătuit cu preotul satului şi s-au împărţit: copiii şi tinerii înăntru, mamele, taţii şi bătrânii satului, afară. Marin Chivu avea pe atunci nouă ani.
„M-am strecurat cu greu vreo jumătate de metru în biserică. Am zis că, dacă tot n-am prins un loc în faţă, mai bine plec acasă. Parcă Dumnezeu m-a îndemnat să fac cale-ntoarsă", povesteşte argeşeanul, acum în vârstă de 89 de ani.
Pe la ora opt seara, avea să se dezlănţuie infernul. O coroană de hârtie ceruită s-a aprins de la o lumânare aşezată în sfeşnic.
Cineva a încercat să stingă flăcările împrăştiind scântei.
Pericolul părea că trecuse, dar o scânteie se ridicase în podul bisericuţei aprinzând coroanele şi lumânările depozitate de ani buni acolo.
Lemnul aproape putred a luat foc pe nesimţite. Bârnele arse au început să cadă peste trupurile înghesuite ale celor dinăuntru.
La ieşirea din biserică, copiii s-au lovit de uşa care, ca în toate bisericile ortodoxe, se deschidea spre interior, şi au blocat-o cu propriile trupuri.
„Soră-mea aia mare, Voica, era acolo. Eu stăteam cu ai mei prin curte, când tata a auzit larma. A pus mâna pe un topor şi a fugit spre biserică. A tras-o afară pe fata vecinei şi alţi trei copii. La Voica n-a putut s-ajungă. A scos-o după vreo două ore, moartă", povesteşte cu lacrimi în ochi Victoria Chivu, soţia lui nea Marin.
Din cei 130 de copii prinşi înăuntru, numai 14 au reuşit să se strecoare sau au fost scoşi afară, dar n-au mai supravieţuit decât 12. Ceilalţi s-au carbonizat în doar o jumătate de oră, odată cu lăcaşul de cult.
Citeşte şi:
Cum se cumpără cununiile religioase la bisericile de fiţe din Capitală - VIDEO
«Apa asta ne vindecă de toate bolile»
De la Slujba de Înviere tinerii au mers direct în discoteci
Biserică lovită de trăsnet înaintea slujbei de Înviere - VIDEO
Biserica din lemn avea 14 metri lungime şi 6 metri lăţime. Oamenii şi-au pus copilaşii morţi direct pe pământ. Înmormântarea a avut loc în a doua zi de Paşte
«Fratele meu a încercat să-i salveze»
În ziua tragediei, Virgil Ionescu a rămas acasă, cu fratele lui mai mare, Dumitru.
Fraţii lui mai mici au mers însă la biserică. „Imaginile cu trupurile carbonizate ale copiilor din sat vor dispărea de dinaintea ochilor mei doar atunci când voi pleca în Cer după frăţiorii mei", ne-a spus bărbatul de 87 de ani.
„Dumitru a reuşit să intre în biserica în flăcări. Nu a reuşit să salveze pe nimeni. Nici măcar pe fraţii noştri, Ilarie, Alexandru şi Victoria. Două luni mai târziu, din cauza arsurilor produse de foc, Dumitru avea să moară şi el".