Aoleu! Scăpaţi-ne de ciorile astea!
Cerul se întunecă brusc! „Cra, cra, cra!" sună larma-ngrozitoare. Este semnalul care-i pune pe fugă pe bucureştenii aflaţi în Parcul Cişmigiu. După ora 20.00 nici că e chip să mai stai la promenadă. Din păcate, autorităţile sunt neputincioase în faţa fenomenului.
Ea ajută păsările obeze să slăbească
În fiecare seară mii de ciori pun stăpânire pe unul dintre cele mai frumoase parcuri ale Capitalei. Stolurile de păsări negre fac atât de multă mizerie încât băncile din Cişmigiu rămân goale, fiindcă nimeni nu reuşeşte să se aşeze pe ele.
Mirosul găinaţului este insuportabil, iar cei care au ghinionul să-şi lase maşinile parcate în rondul de la Valter Mărăcineanu le găsesc, fără excepţie, pline de excremente.
Claudiu Munteanu e deranjat de mirosul acestor excremente. “Nu pot sta nici cu iubita pe bancă”, ne-a spus tânărul
„Ne-am săturat, în fiecare zi este aceeaşi poveste. Uitaţi-vă şi dumneavoastră cum arată aceste bănci, noi unde să stăm? Nu mai spun de miros, că nu putem respira", se revoltă Petruţa Oprea, 47 de ani.
Specialiştii nu le dau însă veşti bune. „Aceste păsări se adaptează foarte repede condiţiilor de oraş, mai ales că se hrănesc din deşeurile aruncate haotic. Ritmul lor de înmulţire este foarte mare, fac nouă pui pe an, dar nu toţi ajung la maturitate. În plus, în oraş nu au nici un duşman natural", explică ornitologul Marius Nistor.
«Păsările ne distrug liniştea»
Petruţa Oprea, 47 de ani, muncitor:
„Trebuie făcut ceva, fiindcă aceste păsări ne distrug liniştea. În fiecare zi, când ies în parc cu nepoţica, îmi este scârbă să mă aşez pe bancă".
Constantin Popescu, 70 de ani, pensionar:
„Sunt deranjat de ciori, nu şi de porumbei. Îmi place să-i hrănesc în fiecare zi. Păsările astea nu deranjează pe nimeni. Primăria ar trebui să se ocupe de curăţirea parcurilor."
Cum se curăţă parcurile
Trei utilaje acţionează pentru curăţirea băncilor şi aleilor parcului Cişmigiu.
Pentru îndepărtarea ciorilor se folosesc cinci aparate cu ultrasunete cu o rază de acţiune de 300 de metri pătraţi.
Cum scapi de mizeria de pe maşină
Specialiştii spun că zona afectată trebuie curăţată imediat cu apă.
Dacă este posibil, după îndepărtarea găinaţului, maşina trebuie polişată pentru a evita corodarea şi mătuirea vopselei.
Cum se scapă de ciorile de pe aeroport
S-a încercat cu maşini speciale care emiteau sunete specifice prădătorilor naturali cum sunt ulii, şoimii, acvilele şi bufniţele.
În prezent sunt folosiţi câini din rasa Border Collie.