Aşa arăta Universul în copilărie
Oamenii de ştiinţă au prezentat imaginea marţi, la o întrunire a Societăţii Americane pentru Astronomie. Aceasta este cea mai completă fotografie a Universului tânăr obţinută până în prezent, prezentând galaxii şi stele care aveau deja vârsta de ordinul sutelor de milioane de ani, dar şi semnele indubitabile ale unui prim cluster sau roi de stele.
Aceste galaxii nu se aflau încă la forma spirală sau eliptică de maturitate şi ocupau întinderi mult mai mici de spaţiu, având o culoare albăstruie, culoare rezultată din faptul că la acel stadiu nu conţineau încă suficiente elemente grele, după cum explică profesorul de astronomie Garth Illingworth de la University of California din Santa Cruz, unul dintre cercetătorii care au prezentat imaginea captată de Hubble.
'Vedem nişte galaxii foarte mici şi foarte tinere, care sunt seminţele marilor galaxii din prezent', a declarat el într-o conferinţă de presă.
Înainte de ultimele reparaţii şi îmbunătăţiri aduse telescopului orbital Hubble de către NASA, cele mai îndepărtate imagini ale Universului obţinute proveneau dintr-o perioadă aflată la 900 de milioane de ani de Big Bang.
Telescopul Hubble a îndeplinit un rol extrem de important în procesul de determinare a vârstei Universului, aproximată la 13,7 miliarde de ani.
În prezent telescopul Hubble a ajuns la limitele sale tehnologice, fiind puţin probabil să obţină imagini şi mai vechi ale Universului. Speranţele NASA de a observa imagini ale primelor galaxii din Univers sunt legate de un alt telescop orbital, mult mai performant, telescopul James Webb, ce a costat 4,5 miliarde de dolari şi va fi lansat pe orbită peste 4 ani.