Atenţie la perioada de călduri !

Ultima actualizare:

    Dintre cele două sexe, doar femelele intră “în călduri
Dintre cele două sexe, doar femelele intră “în călduri

Nu, nu ne referim la căldurile de afară, care oricum au trecut. Ci la perioadele în care animalul nostru de companie are un comportament specific perioadei de împerechere.

Pisicile intră în călduri o dată la 3-4 săptămâni, iar această perioadă durează câteva zile, maximum o săptămână. Căţelele intră o dată sau de două ori pe an, în funcţie de rasă, perioada debutând la 6-10 luni de viaţă şi durând două-trei săptămâni.

Când sunt în călduri, femelele nu prea mai au poftă de mâncare, sunt agitate, pisicile miorlăie foarte tare, iar căţelele prezintă sângerări.

Pericolele care vin odată cu această perioadă de călduri sunt montele nedorite, stimularea vagabondajului, luptele traumatizante între masculi, creştera agresivităţii generale a indivizilor, pericolele stării de gestaţie pentru femele, riscul bolilor cu transmitere genitală sau al afecţiunilor favorizate de aglomerările de animale, mai ales nevaccinate şi fără alte tratamente profilactice.

Pentru a evita astfel de probleme, atât masculii, cât mai ales femelele, fără valoare reproductivă, trebuie sterilizaţi. Prin această manoperă se previn, practic, şi numeroase probleme de sănătate de tipul piometrului, tumorilor mamare sau de prostată sau lactaţiei false.

Altă soluţie pentru diminuarea efectelor perioadei de călduri constă în folosirea tratamentelor hormonale (sub formă de pastile, care se administrează 7 zile, sau sub forma unei injecţii). Acestea au la bază derivaţi ai progesteronului, hormonul responsabil de "liniştea" din punct de vedere sexual.

Sterilizarea, cea mai bună soluţie

Sterilizarea e manopera medicală prin care animalul pierde capacitatea de a se reproduce sau de a mai avea manifestări specifice perioadei de călduri. Intervenţia are multe efecte favorabile.

Astfel dacă o femelă e sterilizată în apropierea primei perioade de călduri, se reduc foarte mult şansele unor probleme tumorale genitale şi dispare riscul de piometru.

Masculii sterilizaţi în primul an de viaţă nu vor mai avea probleme cu prostata sau agresivitatea specifică perioadei de împerechere. Motanii pot fi sterilizaţi în apropierea vârstei de 12 luni, spre finalul perioadei de creştere sau mai repede dacă îşi manifestă instinctul reproductiv.

Masculii, sensibili la stimuli

Dintre cele două sexe, doar femelele intră "în călduri". Masculul simte şi răspunde la orice stimul din partea sexului opus pe întreaga perioadă a anului, depinzând exclusiv de modificările hormonale ale femelei. Şi lui i se poate administra tratament hormonal, pentru a contracara efectele nivelului crescut de testosteron.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle  sursa   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
milionar foto pixabay jpg
ceas Titanic jpeg
elevi care stau in clasa cu geci jpeg
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
sofer furios coada jpg
Cartofi dulci  jpg
vreme jpg
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net