Povestea celui mai spectaculos castel din Moldova. A supraviețuit războaielor, comunismului, incendiilor și invaziei sovietice

Pe meleagurile Moldovei, între județele Neamț și Iași, se ascunde în pădure un castel unic. Bijuteria arhitecturală a rezistat în fața tuturor războaielor, invaziei sovietice, incendiilor, chiar și comunismului. 

Castelul Sturdza / Foto: Shutterstock
Castelul Sturdza / Foto: Shutterstock

Cum arăta cel mai spectaculos castel din Moldova

Castelul Sturdza se află pe fosta moșie a Miclăușenilor, unde domnișoarele purtau crinoline și erau însoțite de domni îmbrăcați cu frac. Aici se trăiau povești de dragoste, dar și drame, poposeau călători străini, boierii puneau alianțe la cale, iar diminețile erau o adevărată provocare.

George Sturdza și soția sa, Maria Ghica trăiau în castel și tot ce își doreau era să trăiască liniștiți, iar după moartea lor să răsune glasuri de copii, lucru care nu avea să se întâmple. Cei doi și-au ridicat castelul cu 155 de ani în urmă pe fosta moșie a lui Miclăuș.

Interiorul castelului arăta spectaculos, plafoanele și pereții au fost pictați în tempera timp de un deceniu, chiar de către Maria. Mobila era sculptată în lemn de trandafir, scara era făcută din marmură, iar sobele din teracotă erau pictate și sculptate. Castelul se încălzea prin pereți în sezonul rece, temperatura ajungând undeva la 18-19 grade. Anumite camere aveau parchetul asemănător cu tavanul, căci fuseseră create în oglindă.

Mai mult, fortăreața avea o bibliotecă imensă și câteva colecții de arme, costume medievale pentru cal și călăreț, bijuterii, obiecte rare, tablouri și multe altele. În plus, avea și o bibliotecă particulară, una dintre cele mai mari din Moldova, unde se regăseau circa 60.000 de volume. Lucrările pentru finalizarea faimosului castel s-au desfășurat pe o perioadă de 24 de ani.

Ce s-a ales de castel după război

În timpul Primului Război Mondial, o parte din castel a fost transformat în spital militar, iar Maria Ghica și fiica ei, Ecaterina Cantacuzino au fost infirmiere, stând la căpătâiul celor ce veneau răniți. Tot aici a fost și George Enescu, marele compozitor, care le-a cântat luptătorilor.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, palatul a fost părăsit, deoarece Ecaterina s-a retras la Roman, iar după invazia armatei sovietice, castelul a fost devastat, mii de cărți au sfârșit în flăcări. După război, fiica Mariei Ghica a donat fortăreața Episcopiei Romanului, însă comuniștii au alungat maicile. Ecaterina s-a călugărit la Schitul Cozancea din Botoșani și a preluat numele de Macrina, iar la 80 de ani a murit.

În prezent, castelul se află în proces de restaurare, însă poate fi vizitat. Costul unui bilet de intrare este de 20 de lei, iar turiștii pot face turul întregii clădiri. În apropiere există un restaurant unde se poate servi masa, iar vizitatorii se pot plimba chiar și prin pădurea care împrejmuiește conacul. În fiecare an, aici se organizează evenimente, precum târguri de meșteșuguri și diverse tradiții.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Berecleanu Andreea la Londra 5 (1)   Copy jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
vreme jpg
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
netflix pixabay jpg
milky way 67504 1280 jpg
Eugen Ionescu stând la birou   portret alb negru GettyImages jpg
arable violets 4224439 1280 jpg
politia politist trafic jpg
 Vasile Gorgos jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net