Cum s-a construit Castelul Peleș, una dintre cele mai spectaculoase clădiri din România

Castelul Peleș a fost cel mai modern castel din Europa. O adevărată bijuterie arhitectonică a cărei construcție a durat 39 de ani, iar suma pentru realizarea acesteia a fost de 198 de milioane de dolari. Majoritatea materialelor de construcție au fost fabricate în România și mulți dintre muncitorii implicați în construcția sa au fost, de asemenea, români.

Cum a fost construit Peleșul, cel mai modern castel din Europa / foto: arhiva Click!
Cum a fost construit Peleșul, cel mai modern castel din Europa / foto: arhiva Click!

În 1883, Castelul Peleș a fost inaugurat ca reședință de vară a primului rege al României, Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, dar aceasta a fost doar prima etapă a marelui proiect de la Sinaia. 39 de ani mai târziu, în 1914, când monarhul și-a dat ultima suflare, întregul complex al Castelului Peleș a fost finalizat.

Unul dintre cele mai frumoase palate regale din Europa la acea vreme, castelul a fost o bijuterie arhitecturală unică, o fuziune de stiluri diferite care a uimit oamenii cu frumusețea sa. De asemenea, era cel mai modern castel din Europa, complet electrificat și dotat cu numeroase dotări care foloseau tehnologii de top ale începutului de secol XX. Costurile de construcție au fost exorbitante și au fost folosite materiale și meșteri români.

Cum a fost construit Castelul Peleș

Ideea construirii Castelului Peleș s-a născut la scurt timp după ce Carol I a devenit domnitor al Principatelor Unite. Monarhul neamț nu se adaptase încă la lumea politică balcanică și își dorea o retragere liniștită, un castel de vară ca toți suveranii din Europa. În august 1866, la doar trei luni de la încoronare, regele Carol I, însoțit de Dimitrie Sturdza și Carol Davila, a vizitat comuna Podu Neagului, un sat de munte cu peisaje fantastice la acea vreme. Carol a botezat localitatea Sinaia și a transformat-o într-o luxoasă stațiune de vacanță. Practic, numele derivă de la mănăstirea Sinaia, care exista atunci când Carol a vizitat pentru prima dată zona.

La rândul său, numele mănăstirii fiind inspirat de la muntele Sinai, acolo unde Moise a primit tablele legii. Carol a stat împreună cu anturajul său la Mănăstirea Sinaia și a fost fermecat de aceste locuri. 

Citește mai multe pe Adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net