Cele 2 castele din România care vor fi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Lista ar putea cuprinde și 5 închisori comuniste
Două dintre cele mai frumoase castele din România vor fi incluse în curând în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Anunțul a fost făcut de către ministrul Culturii, Raluca Turcan, prin intermediul rețelelor de socializare.
Marți, 27 februarie, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat pe Facebook că pregătește includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a două castele din România. Este vorba despre castelul Peleș și castelul Pelișor, iar această mișcare reprezintă un pas crucial pentru recunoașterea valorii istorice și culturale a acestor monumente de importanță excepțională.
„Pregătim Includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a castelelor Peleș și Pelișor. Am avut o primă discuție la sediul Ministerului Culturii cu reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului, ai Muzeului Național Peleș și ai Asociației Casa Majestății Sale - Casa Regală cu care am stabilit un grup de lucru pentru îndeplinirea cerințelor procedurale pentru înscrierea în Lista Indicativă a României pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, de la identificarea capacității de gestionare și management, până la definirea exactă a perimetrelor, la îndeplinirea condițiilor de autenticitate și integritate și a criteriilor privind valoarea universală excepțională.
Castelele Peleș și Pelișor, incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO
Castelele Peleș și Pelișor nu sunt doar monumente istorice, autentice, excepționale, ci și destinații vii care reflectă identitatea națională contemporană. Ele funcționează ca muzee, aducând în prim-plan istoria și cultura într-o manieră interactivă și accesibilă. De asemenea, Reședințele regale din Sinaia impresionează prin frumusețea și semnificația arhitecturală, reprezentând un punct de referință pentru Europa de Est. Valoarea lor excepțională merită să fie recunoscută de UNESCO prin includerea în Lista Patrimoniului Mondial. (...)
Vom iniția colaborări și cu alte instituții cu atribuții directe sau indirecte asupra Domeniului Regal de la Sinaia în vederea asigurării standardelor de calitate necesare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO”, este mesajul publicat de Raluca Turcan.
Foste închisori comuniste din România, incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO
De asemenea, au fost făcute primele demersuri pentru ca mai multe închisori comuniste să fie incluse în Patrimoniul UNESCO. O întâlnire de lucru în acest sens a avut loc deja, pe data de 20 februarie, la Ministerul Culturii și este vorba despre penitenciarele Sighet, Pitești, Jilava, Râmnicu Sărat și Făgăraş.
„Fostele închisori comuniste – Sighet, Pitești, Jilava, Râmnicu Sărat și Făgăraş, reprezentative pentru fenomenul opresiunii comuniste, sunt locuri simbol, păstrătoare ale memoriei victimelor regimului totalitar. În cursul zilei de ieri, am avut o discuție aplicată privind inițierea demersurilor oficiale pentru înscrierea lor în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Astfel, ne asigurăm că fostele închisori comuniste nu vor fi uitate, că vor fi păstrate și puse în valoare, că se vor menține în timp ca spații ale memoriei, învățării și reflecției”, a scris pe Facebook ministrul Raluca Turcan.