Povestea „Reginei crimelor și misterelor”. Agatha Christie, cea mai bine vândută romancieră din istorie, care i-a dat viață lui Hercule Poirot
Cunoscută drept una dintre cei mai prolifici și celebri autori de romane polițiste, care a dat viață unor personaje emblematice precum Hercule Poirot și Miss Marple, reprezentate atât de des în producții realizate pentru marele ecran, dar și pentru televiziune, Agatha Christie a redefinit genul misterului și a devenit un simbol al literaturii mondiale.

De-a lungul unei cariere remarcabile, Agatha Christie a creat 66 de romane polițiste, 14 colecții de nuvele, piese de teatru și 6 romane semi-autobiografice sub pseudonimul Mary Westmacott. Cu peste 2 miliarde de cărți vândute, este întrecută la vânzări numai de Biblie și Shakespeare, iar operele sale au fost traduse în peste 100 de limbi, devenind cea mai tradusă scriitoare din lume.
Născută într-o familie înstărită, Agatha Mary Clarissa Miller a fost educată la domiciliu de către mama sa. Un copil curios, pasionat de lectură și povești, a învățat singură la vârsta de 5 ani să citească și a dezvoltat o pasiune pentru scris. În timp ce lucra ca asistentă medicală în perioada Primului Război Mondial, a scris primul ei roman, „The Mysterious Affair at Styles”, cu Hercule Poirot drept personaj principal, bine-cunoscutul detectiv belgian excentric și egoist, fiind publicat în 1920.
A devenit rapid unul dintre cele mai iubite personaje din literatura polițistă și a reapărut în aproximativ 25 de romane și multe povestiri. La rândul ei, Miss Jane Marple, cealaltă figură principală a romanelor sale polițiste, a fost creată în 1930, în „Murder at the Vicarage”.
Marea recunoaștere a sosit în 1926, odată cu publicarea romanului „The Murder of Roger Ackroyd”, socotit o capodoperă a literaturii polițiste datorită finalului său neașteptat. Din acel moment, Christie a fost o figură constantă în topurile de vânzări din Anglia și Statele Unite.
A fost căsătorită de două ori
În 1914, Agatha s-a căsătorit cu Archibald Christie, un ofițer al Forțelor Aeriene Britanice. Ei au avut o fiică, Rosalind, născută în 1919. Totuși, mariajul lor s-a încheiat în 1928, după o perioadă grea, marcată de dispariția misterioasă a Agathei timp de 11 zile în 1926, eveniment care a atras atenția presei internaționale. În 1930, Agatha s-a recăsătorit cu Max Mallowan, un arheolog britanic. Cu el, a călătorit des în Irak și Siria, participând la săpături arheologice. Aceste experiențe au inspirat decorurile exotice din romane precum „Murder in Mesopotamia” (1936) și „Death Comes as the End” (1944).
În afară de romane, Agatha Christie a avut o carieră strălucitoare în teatru. Piesa sa, „The Mousetrap” (1952), deține recordul mondial pentru cea mai lungă reprezentație continuă într-un teatru (8.862 de reprezentații, mai mult de 21 de ani, la Ambassadors Theatre, Londra). Ulterior, în 1974, piesa a fost mutată la St Martin's Theatre, unde a continuat să fie jucată neîntrerupt timp de peste 28.200 de reprezentații, până la închiderea teatrelor din cauza pandemiei COVID-19 în 2020.
Un alt succes teatral, „Witness for the Prosecution” (1953), a fost adaptat într-un film celebru în anul 1957, regizat de Billy Wilder și nominalizat la 6 premii Oscar. Operele ei au fost adaptate în numeroase filme și seriale TV, relatează descoperă.ro.
Agatha Christie s-a stins din viață pe 12 ianuarie 1976, la vârsta de 85 de ani, lăsând în urmă o avere netă de aproximativ 20 milioane de dolari (echivalentul a 100 milioane de dolari în valoare actualizată). Ea a fost și a rămas până în momentul de față cea mai bine vândută romancieră din toate timpurile.