Regele Carol I a vrut să ridice Castelul Peleș la Câmpulung. Motivul pentru care a ales, în final, Sinaia

Regele Carol I al României a schimbat pentru totdeauna destinul și istoria României. A reușit să câștige independența țării, să dezvolte economia și să conducă națiunea pe calea către o civilizație occidentală, în timpul domniei sale de 48 de ani. Ce multă lume nu știe este faptul că suveranul României a avut un „vis” pe care nu a reușit să îl îndeplinească în totalitate. Din ce cauză i-au fost zădărnicite planurile.

Regele Carol I a vrut să ridice Castelul Peleș la Câmpulung / Foto: Shutterstock
Regele Carol I a vrut să ridice Castelul Peleș la Câmpulung / Foto: Shutterstock

Regele Carol I a dorit să își construiască o reședință de vară la țară. Monarhul a vizitat mai multe locuri, iar orașul Câmpulung s-a aflat în fruntea listei finale de posibile locații. Suveranul a decis să construiască acolo o nouă reședință de vară și a ordonat să se cumpere terenuri de la localnici.

Însă, aceștia erau de părere că nici un teren nu ar trebui vândut străinilor, chiar dacă era vorba de Regele României, așa că au refuzat să le vândă. Această decizie a fost regretată ulterior. Alteța regală a trebuit să respecte decizia acestora și să se reorienteze.

Potrivit documentelor oficiale, Regele a vizitat pentru prima dată Câmpulung între 19 - 31 iulie și 24 iulie - 5 august 1868. A fost impresionat de frumusețea peisajului, dar, în același timp, dezamăgit de drumurile dificile. El a constatat că în zonă exista „un comerț înfloritor cu lemne și o industrie casnică destul de bine dezvoltată: covoare și costume frumos țesute în aproape fiecare casă".

A ales, într-un final, să construiască Castelul Peleș la Sinaia 

A revenit la Câmpulung în data de 10 mai 1875, fiind însoţit de principesa Elisabeta, alegând această dată special pentru a sărbători la Mușcel - aşa cum este denumirea corectă din punct de vedere istoric a acestui legendar ţinut românesc - ziua când a urcat pe tronul României, 10 mai 1866.

„Aniversarea suirii principelui pe tron se sărbătoreşte, de astă dată, în munţi, la Câmpulung-Muşcel şi, prin aceasta, serbarea are o deosebită înfăţişare populară. Din păcate, vremea e foarte nepriincioasă, principele şi principesa, care proiectaseră o excursiune, abia au putut ajunge la Nămăieşti”, a consemnat Carol I în memoriile sale, potrivit historia.ro.

Deoarece nu a găsit bunăvoință la proprietarii localnici pentru a cumpăra teren în zonă, Regele României a fost nevoit să ridice Castelul Peleș la Sinaia: „Vodă Carol ar fi vrut să-şi facă în Câmpulung reşedinţa sa de vară, dar negăsind aici bunăvoinţă şi inimi înţelegătoare, a renunţat. La scurt timp după aceasta, a fost aleasă Sinaia şi s-au pus acolo temeliile Castelului Peleş. Câtă deosebire este astăzi între Sinaia şi între Câmpulung!”, se arată într-o notă de subsol, în Monografia Câmpulungului, unde preotul Răuţescu l-a citat pe D. A. Sturdza.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Accident limitator inteligent FOTO Info Trafic Romania png
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net