Cel mai mare mister al României. Ce s-a descoperit sub Castelul Peleș, în timpul construcției clădirii

Castelul Peleș este, fără doar și poate, unul dintre cele mai emblematice locuri din țara noastră. Însă, pe lângă încărătura istorică a locului, cât și simpla frumusețe a clădirii, există și unele mistere și semne de întrebare despre acest faimos castel. Iar cu mult timp în urmă, aici s-ar fi făcut una dintre cele mai enigmatice descoperiri din țara noastră. Află alături de Click! mai multe detalii!

Tăblițele originale ar fi fost pierdute
Tăblițele originale ar fi fost pierdute

Dacă am face începe să facem o listă a simbolurilor țării noastre, cu siguranță că o adevărată comoară istorică și turistică precum Castelul Peleș se califică printre capii de serie ai acestei liste teoretice. Însă, nu multă lume din țara noastră știe că, pe lângă frumsețea estetică a clădirii, cât și valoarea ei istorică, există și unele mistere care domină imaginația curioșilor, chiar și în ziua de astăzi. Iar potrivit celor de la artizanescu.ro, unul dintre cele mai mari astfel de semne de întrebare este descoperirea enigmeticelor tăblițe de aur, care astăzi sunt considerate pierdute.  

Mai precis, în anul 1875, când au și început lucrările de construcție la castel, în timpul săpăturilor pentru viitoarea instalație de apă ce avea să deservească mânăstirea Sinaia, muncitorii ar fi scos din pământ mai multe tăblițe de aur, scrise într-o limbă pe care niciunul dintre cei de pe șantier nu putea să o înțeleagă. Se pare că ar fi fost vorba despre peste 100 de astfel de tăblițe, scrise, cu alfabet grec, într-o limbă necunoscută, despre care se presupune că ar fi fost dacă. Se spune că pe aceste tăblițe ar fi fost descifrate toponime dacice, cât și nume de regi daci, iar odată cu tăblițele, au fost dezgropate și mai multe monede dacice.

Tăblițele originale ar fi fost pierdute

Acest tezaur este înconjurat de multe semne de întrebare, iar cea mai mare parte a istoricilor de azi consideră că tăblițele ar fi falsuri istorice. Conform informațiilor, se pare că artefactele originale, de aur, ar fi fost vândute, iar banii obținuți ar fi finanțat lucrările de la Peleș. Însă, acesta nu este finalul poveștii incredibile a acestui tezaur.

Se pare că, înainte ca artefactele să fie vândute, s-ar fi făcut copii în plumb ale acestora. Iar unele dintre acestea se află chiar și astăzi în deozitul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan”, iar alte 2 ar fi la Mânăstirea Sinaia. Chiar și Nicolae Ceaușescu ar fi fost intrigat de povestea acestui tezaur, iar în anii 1970, el ar fi început o anchetă în legătură cu descoperirea de la Sinaia, însă rezultatele nu au fost concludente.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net