Cine a fost preotul care a îndrăznit să-i interzică regelui Carol I să fumeze. Puțini au auzit de el

Ultima actualizare:

Preotul Popa Niță a intrat în istorie, mai ales datorită întâmplării cu regele Carol I. Preotul i-ar fi interzis acestuia să fumeze în vatra satului, spunându-i că: „la noi, în Domneşti, n-au voie nici regii să fumeze", scrie adevărul.ro. 

Regele Carol I Foto: Wipidepia
Regele Carol I Foto: Wipidepia

Preotul Popa Niță îi obliga pe enoriași să meargă la școală

Preotul Popa Niţă a intrat în folclorul local prin normele de conduită impuse enoriaşilor. Era un preot vizionar, conştient că numai prin învăţătură, „omul se poate lumina", indiferent de vârstă.

Din aceste motive, preotul îşi obliga consătenii analfabeţi, de 25 până la 50 de ani, să urmeze şcoala din casele lui Luca Popescu, spre a învăţa să faceţi litere, mişcând degetele pe stratul de nisip aşezat pe mese ori socoteli pe tabla de lemn trasă la rindea, alb, scriind pe ea cu cărbunele", pentru ca „îmbogăţindu-vă mintea, să vă găsiţi în fruntea satelor din acest plai".

Popa Niță i-a interzis să fumeze regelui Carol I 

Popa Niţă s-a făcut cunoscut și prin metoda drastică a interzicerii fumatului în vatra satului atât localnicilor, cât şi trecătorilor.

A devenit cunoscut, mai ales, după întâlnirea cu regele Carol I, care, poposind în Domneşti, la prăvălia lui Iosif Hiru, în drumul său spre castelul de vânătoare de la Bahna Rusului din Nucşoara, şi-ar fi scos, în prezenţa lui Popa Niţă, tabachera, ca să ia tutun spre a-şi umple pipa... Duhovnicul l-a avertizat că „la noi, în Domneşti, n-au voie nici chiar regii să fumeze!". Regele s-a conformat, şi-a închis tabachera, dar n-a uitat ca, la viitoarea trecere prin Domneşti, să-i prindă pe sutană, în semn de respect, ordinul „Serviciul credincios".

Despre Popa Niță 

Preotul Ioan Duhovnicul, cunoscut sub numele de „Duhovnicul Ioan Sin Popa Pavel” sau mai pe scurt „Popa Niţă”, a fost „dascălul moral” al locuitorilor comunei Domnești (Argeș).

Popa Niţă s-a născut în anul 1826. A fost preoţit în 1854, după care a fost hirotonit ca duhovnic, la cererea enoriaşilor, la 13 martie 1858. Acesta i-a învățat pe oameni să scrie, să citească și să socotească. 

Popa Niță i-a învățat pe elevi literele 

Popa Niță este una dintre figurile reprezentative ale acelei vremi care transmitea știința de carte. La 10 februarie 1844, spun documentele, la Școala din Domnești mergeau elevi, care învățau literele desenându-le pe un strat de nisip, așezat pe masă. Mai târziu, s-au folosit de o tablă de lemn pe care scriau pe ea cu cărbunele.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
cimitir animale jpg
pensie jpeg
cuie jpg
serghei mizil 0 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net