Cel mai bine păstrat secret despre regele Carol I al României. Era sau nu maniaco-depresiv și zgârcit?
Când vine vorba despre persoane care au putut să schimbe întreaga soartă a țării, unul dintre cele mai importante nume este cel al regelui Carol I. Astăzi, el este un personaj istoric extrem de bine văzut, fie că vorbim despre opinia istoricilor, ori despre percepția generală a poporului. Însă de-a lungul timpului au existat diverse zvonuri controversate despre acesta, iar astăzi, istoricii ne spun dacă ele erau adevărate, sau nu.
Când vine vorba despre soarta țării, au existat, de-a lungul timpului, câteva nume care au avut o influență enormă asupra direcției spre care s-a îndreptat România. O astfel de persoană este și regele Carol I, un personaj istoric care fascinează lumea chiar și astăzi, reușind să se bucure de respectul și sprijinul românilor. Fie că vorbim despre percepția generală a poporului, ori despre opiniile istoricilor, cu toții putem fi de acord că regele Carol I rămâne unul dintre cele mai bine văzute personaje istorice din România.
Însă, potrivit informațiilor oferite de către historia.com, acest lucru nu a fost întotdeauna așa. Fie că a fost vorba despre instabilitatea politică de la începutul domniei sale, ori despre zvonuri lansate de către adversarii săi politici, au existat multe controverse legate de Carol I. Iar una dintre acestea este ideea că regele ar fi fost maniaco-depresiv și zgârcit. Ei bine, astăzi, istoricii pot spune că aceste teorii nu au niciun fundament real, fiind complet false.
Istoricii dezmint zvonurile privind problemele lui Carol I
Potrivit experților, zvonurile privind personalitatea regelui ar fi un fenomen vechi, apărând chiar din timpul domniei sale. Ironia face că acestea s-au putut răspândi rapid tocmai datorită regelui, care a garantat libertatea presei. Acest lucru a însemnat că opozanții lui puteau scrie în voie împotriva lui Carol I, indiferent cât de reale, sau nu, erau afirmațiile lor.
Istoricii spun că regele Carol I ar fi fost o fire modestă, care deși provenea din dinastia Hohenzollern, venea din o ramură mai modestă financiar a acesteia, care nu avea mari șanse de a emite pretenții la putere în Europa occidentală. Cum Carol I cunoștea bine valoarea banului și a economiei, aspectul financiar al proiectelor de stat îl preocupa întotdeauna, regele dorind să vadă decontări ale proiectelor, pentru a le verifica.