Jean Mihail, unul dintre cei mai bogați români din toate timpurile. Ce s-a ales de averea pe care a lăsat-o în urmă

Ioan C. Mihail, cunoscut ca Jean Mihail, a trăit în perioada 1875 – 1936 și a fost un om de afaceri, dar și filantrop. Fiul latifundiarului Constantin (Dinu) Mihai, i-a moștenit averea tatălui său și o avere uriașă de la două dintre mătușile sale. Astfel, se spune despre el că ar fi fost chiar cel mai bogat român din toate timpurile.

Cel mai bogat român din toate timpurile, Jean Mihail / Foto: Captură video
Cel mai bogat român din toate timpurile, Jean Mihail / Foto: Captură video

Era deținătorul unor moșii în șapte dintre județele din România

Despre Jean Mihail se spune că ar fi fost cel mai bogat om din România și nu neapărat în epoca sa, ci raportat la toate timpurile. Totodată, și unul dintre cei mai mari filantropi pe care i-a avut vreodată țara noastră. Născut în 1875, Ioan C. Mihail a fost fiul latifundiarului Dinu Mihail. După ce a moștenit averea tatălui său, în anii 1920, el era deja proprietarul mai multor moșii importante din județele Galați, Dolj, Gorj, Olt, Ilfov, Mehedinți sau Teleorman.

Și asta nu este tot. El deținea și o vilă în București, pe Calea Victoriei, în Florești (județul Prahova) și deținătorul unei proprietăți la Castelul Zamora, în localitatea Bușteni. În 1930, Jean Mihail a moștenit o avere uriașă de la două dintre mătușile sale și și-a construit o reședință în centrul Craiovei, unde s-a născut și unde, în prezent, funcționează Muzeul de Artă din „capitala” Olteniei.

De asemenea, era atât de bogat, încât, în timpul marii crize economice care a avut loc în perioada 1929 și 1933, el a decis să ajute statul român să depășească neajunsurile, așa că și-a riscat întreaga avere moștenită de generații pentru salvarea României.

La vârsta de 60 de ani, răpus de bronhopneumonie virală, potrivit diagnosticului oficial, s-a stins din viață pe 23 februarie 1936, în reședința de la Palatul Jean Mihail. Conform dorinței sale, a fost înhumat la cavoul familiei sale din Cimitirul Ungureni, Craiova, iar în ziua în care au avut loc funerariile, școlile și-au supendat cursurile.

Ce s-a întâmplat cu averea sa

Jean a fost ultimul membru din familia Mihail și se spune că filantropul ar fi murit singur, fără nimeni alături, într-o cameră neîncălzită. De asemenea, el nu a fost niciodată căsătorit și nu a avut copii.

Ioan C. Mihail nu doar că a scos statul român din faliment, ci i-a lăsat și o avere impresionantă. Pe 14 februarie 1933, cu trei ani înainte să moară, filantropul și-a întocmit testamentul. Prin acest act, el și-a lăsat întreaga avere mobilă și imobilă statului, neavând moștenitori direcți. Însă, au existat și câteva condiții, precum înființarea Fundației Culturale „Ioan C. Mihail“, care trebuia să fie administrată de un consiliu din care să facă parte Patriarhul României, Președintele Academiei Române, Ministrul Agriculturii și Domeniilor, Ministrul Instrucțiunii Publice și Ministrul Sănătății Publice, cu posibilitatea de a-i include și pe Doctorul Constantin Angelescu și Inginerul Ștefan Constantinescu. 

Ce s-a ales de averea pe care a lăsat-o în urmă / Foto: Captură video
Ce s-a ales de averea pe care a lăsat-o în urmă / Foto: Captură video

„Defunctul nostru miliardar Craiovean JEAN C. MIHAIL a lăsat întreaga sa avere care, se cifrează astăzi, la suma de PATRU MILIARDE LEI, Statului Român”, scria presa locală la vremea respectivă. În 1948, însă, după ce comuniștii au venit la putere, proprietățile lăsate au fost naționalizate de către aceștia, iar oamenii importanți din Partidul Comunist Român au intrat în posesia conturilor sale.

Cât a fost în viață, Jean Mihail a făcut donații liceului unde a studiat, a construit și a renovat anumite așezăminte bisericești și a asigurat fonduri de studii pentru elevi și studenți fără posibilități materiale.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
image png
moda in perioada comunista, expozitie la muzeul judetean olt   foto alina mitran (10) jpg
mihaela bilic instagram jpg
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net