Avertisment pentru șoferii vitezomani! Gestul greșit care îi pune în pericol atunci când dau peste aparatele de radar

Șoferii din România care încearcă să „fenteze” aparatele de radar folosindu-se de un gest caracteristic trebuie să știe că nu le este deloc de mare ajutor, dimpotrivă. 

Radar / foto: Arhiva Click!
Radar / foto: Arhiva Click!

Conducătorii care depășesc viteza legală de deplasare pe drumurile publice riscă sancțiuni usturătoare dacă sunt prinși de aparatele de radar amplasate de autorități.

Gestul greșit pe care îl practică majoritatea șoferilor 

Conducătorii auto au tendința de a apăsa frâna atunci când depășesc viteza legală și observă brusc un aparat de radar. Cu toate că intenția lor este aceea de a reduce rapid viteza și de a scăpa „basma curată”, aceștia trebuie să fie conștienți de faptul că gestul de frânare îi pune și mai mult în pericol atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic. 

Aparatele de radar au capacitatea de a depista vitezomanii din trafic cu mult timp înainte ca aceștia să le observe. Conform informațiilor din spațiul public, anumite aparate radar detectează viteza de la o distanță de aproximativ 1.000 de metri. Așadar, raza acestor echipamente variază de la zero la 1.000 de metri. Este important de menționat faptul că distanța de la care se declanșează aparatul depinde de tehnologia utilizată la fabricarea sa.  Șoferii care frânează brusc, având viteză foarte mare, riscă să provoace accidente rutiere grave. 

Ce sancțiuni riscă șoferii vitezomani 

Șoferii care nu respectă legea se pot alege cu sancțiuni usturătoare, conforme cu prevederile Codului Rutier. Amenzile sunt cuprinse între 330 și 3.000 de lei, în funcție de viteza depistată. De asemenea, se pot alege și cu puncte de penalizare. 

Valoarea punctului de amendă se stabilește în funcție de salariul minim, reprezentând 5% din acesta. În prezent, valoarea punctului de amendă este de 165 de lei. Guvernul a decis plafonarea punctului de amendă la salariul minim de la 1 ianuarie. Astfel că noua majorare, de la 1 iulie, la 3.700 de lei nu a influențat și amenzile.

Singura categorie de șoferi care pot scăpa basma curată sunt cei care depășesc viteza legală cu mai puțin de 10 km/h. Se aleg doar cu un avertisment, atât timp cât nu există și alte abateri de la legislație. 

Ce amenzi primesc șoferii care depășesc limita legală 

- pentru depășirea vitezei cu 10 până la 20 km/h sancțiunea este de două sau trei puncte de amendă (330 sau 495 de lei) și două puncte de penalizare;

- pentru depășirea vitezei cu 21 până la 30 km/h sancțiunea este de patru sau cinci puncte amendă (660 sau 825 de lei) și trei puncte de penalizare.

- pentru depășirea vitezei cu 31 km/h până la 40 km/h sancțiunea este de 6 până la 8 puncte de amendă (de la 990 la 1.320 de lei) și patru puncte de penalizare.

- pentru depășirea vitezei cu 41 până la 50 km/h sancțiunea este de 9 până la 20 de puncte amendă (de la 1.485 lei până la 3.300 de lei) și șase puncte de penalizare.

- pentru depășirea vitezei cu peste 50 km/h sancțiunea este de 9 până la 20 de puncte de amendă (sancțiune maximă de 3.300 de lei) și suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
politist1 jpg
Regina Margrethe a Danemarcei   Per Morten Abrahamsen jpeg
ambulanta elevi pexels jpg
index webp
dovleac istock jpg
tigara fum  dependenta  productie tigari   foto pixabay jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cora pearl
image
actualitate.net
image
actualitate.net