Cu câți km/h pot depăși șoferii limita de viteză fără să se aleagă cu o amendă. Puțini români știu acest lucru

Dacă șoferii depășesc limita de viteză cu cel mult 5 km/h, nu se vor alege cu o amendă, potrivit Codului Rutier 2024. Dacă, însă se trece de această limită, ei vor fi sancționați sau vor rămâne chiar și fără permis de conducere. Punctul de amendă este stabilit, începând cu 1 ianuarie 2024, la 165 de lei. Astfel, cea mai mică amendă pentru viteză este de 330 de lei, iar cea mai mare poate ajunge la 3.300 de lei.

Ce prevede Codul Rutier 2024 cu privire la viteză Foto: FB
Ce prevede Codul Rutier 2024 cu privire la viteză Foto: FB

Ce prevede Codul Rutier 2024 

Legea permite șoferilor să depășească limita de viteză impusă pe un sector de drum, dar numai cu câțiva kilometri pe oră, fără a risca să fie amendați. Această marjă de eroare este stipulată în Codul Rutier și ia în considerare abaterile radarelor.

Radarele folosite de Poliția Rutieră, fie ele fixe sau mobile, pot avea abateri de la viteza reală cu care circulă un vehicul. Acestea sunt capabile să măsoare viteza unui vehicul de la o distanță de până la 1,2 km. Cu toate astea, viteza înregistrată poate varia față de viteza reală a mașinii din cauza erorilor interne ale cinemometrelor.

Radarele pot avea abateri de la viteza reală 

Pentru cinemometrele staționare, eroarea maximă tolerată este de ± 3 km/h pentru viteze de până la 100 km/h și de ± 3% pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h. În regim de deplasare, eroarea maximă tolerată este de ± 4 km/h pentru viteze de până la 100 km/h și de ± 4% pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h.

În urmă cu ceva timp, șoferii puteau depăși limita de viteză cu până la 10 km/h fără a fi sancționați. Acum, această limită a fost redusă la jumătate, astfel că viteza maximă poate fi depășită cu cel mult 5 km/h. De exemplu, pe un drum unde limita de viteză este de 80 km/h, șoferii nu au voie să circule cu mai mult de 85 km/h.

Viteza maximă poate fi depășită cu cel mult 5 km/h. 

Depășirea limitei este sancționată cu amendă și, în anumite cazuri, cu suspendarea dreptului de a conduce: depășire cu 10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă, depășire cu 21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă, depășire cu 31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă, depășire cu 41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă, deepășire cu peste 50 km/h: 9-20 puncte de amendă + suspendarea permisului pentru 90 de zile, depășire cu peste 70 km/h: 9-20 puncte de amendă + suspendarea permisului pentru 120 de zile.

Punctul de amendă este stabilit, începând cu 1 ianuarie 2024, la 165 de lei. Astfel, cea mai mică amendă pentru viteză este de 330 de lei, iar cea mai mare poate ajunge la 3.300 de lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net