Schimbări importante în Codul Rutier! Șoferii ar putea să-și piardă permisul în urma unui control medical

Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Interne a propus recent modificări semnificative ale Codului Rutier din România, care ar putea aduce schimbări majore în ceea ce privește evaluarea sănătății mintale a șoferilor. Potrivit acestei propuneri, șoferii a căror sănătate mintală pare a fi în dubiu ar putea fi trimiși la psiholog pentru o evaluare detaliată. În cazul în care psihologul constată că un șofer are incapacitatea de a conduce în condiții de siguranță, permisul său de conducere va fi retras.

Dacă un șofer nu poate conduce în condiții de siguranță îi va fi retras permisul. Foto: Click.
Dacă un șofer nu poate conduce în condiții de siguranță îi va fi retras permisul. Foto: Click.

Ce s-ar putea schimba în Codul rutier

Proiectul de ordonanță de urgență, inițiat de MAI, introduce modificări în Codul Rutier în capitolul "afecțiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducător de autovehicule". În prezent, normele legislative se referă numai la afecțiunile fizice, dar aceste modificări propuse ar introduce prevederi similare și pentru aptitudinile mentale ale șoferilor.

Conform propunerii, un medic care are suspiciuni cu privire la starea de sănătate mentală a unui șofer trebuie să îl trimită la un specialist pentru o evaluare psihologică. Aceasta se va face sub premisa că orice tendințe spre agresivitate sau încălcarea normelor rutiere pot fi identificate de un practician psiholog.

Procedura propusă presupune că medicul va emite un bilet de trimitere pentru pacientul său către un specialist: "orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce (...), emite bilet de trimitere către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog (...), în vederea realizării unei evaluări psihologice".

Ce se întâmplă dacă psihologul constată că șoferul este inapt să conducă

Dacă psihologul constată că șoferul este inapt să conducă, acesta este obligat să informeze poliția rutieră despre diagnosticul său. Poliția va retrage permisul de conducere al șoferului și îl va informa pe acesta în acest sens de îndată. De asemenea, persoana căreia i se retrage permisul nu va mai avea dreptul să conducă și va trebui să predea permisul poliției rutiere în termen de maximum trei zile lucrătoare.

Este important de menționat că pentru ca aceste modificări să intre în vigoare, proiectul de ordonanță de urgență trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial. Acestă inițiativă ridică o serie de întrebări și preocupări în rândul șoferilor și al specialiștilor din domeniul sănătății mintale și va fi monitorizată cu atenție de către opinia publică pe măsură ce evoluează.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Dominic Cummings FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
FotoJet (14) jpg
euro valuta bani pixabay jpg
tanara din Cuba mutata in Romania jpg
test de inteligenta jpg
tir-shutterstock_1610700505
femeie curatenie rufe de calcat fier 7 12 2009 4 07 57 pm jpeg
FotoJet (8) jpg
Plaja Samskara jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net