Toți șoferii trebuie să știe! Se modifică Codul Rutier și poți fi amendat

Ultima actualizare:

Codul rutier a suferit, încă o dată, schimbări. Șoferii vor fi obligați să respecte o obligație existentă deja, dar în anumite situații.

Faza scurtă devine obligatorie și ziua / foto: Pixabay
Faza scurtă devine obligatorie și ziua / foto: Pixabay

Concret, este vorba despre o propunere legislativă, care a trecut, de curând, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, astfel că noua formă a legii, se va aplica atunci când va fi publicată în Monitorul Oficial.

Așadar, în viitorul apropiat, cei care circulă pe drumurile publice din România, vor trebui să folosească faza scurtă pe toate drumurile publice, nu doar pe cele naționale sau județene, nu doar pe autostrăzi, drumuri expres sau europene, așa cum scrie în prezent în Codul rutier.

Se vor folosi și ziua

Acest proiect legislativ îi obligă pe șoferi să folosească luminile de întâlnire sau faza scurtă, așa cum mai sunt acestea cunoscute, și atunci când circulă, în timpul zilei, pe drumurile naționale sau pe cele județene.

Mai mult decât atât, conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere vor fi obligați să circule tot timpul cu faza scurtă aprinsă sau cu luminile, pentru circulația diurnă (în engleză, DRL - Daytime Running Light) „pe toate categoriile de drumuri publice”.

Ce reguli se aplică în cazul motocicliștilor

Aceleași reguli li se aplică și conducătorilor de motociclete. Aceştia sunt obligați să folosească luminile de întâlnire pe toată durata deplasării lor pe drumurile publice, fără să se numească clar, ca în cazul șoferilor, categoriile de drum pe care trebuie respectată obligația, potrivit avocatnet.ro

România este pe unul dintre ultimele locuri în topul siguranței rutiere, înregistrând anual aproape 100 de morţi din accidente, media europeană fiind la jumătate (49 de cazuri), arată statisticile Uniunii Europene.

Scopul principal al luminilor unui vehicul este acela de a-l face vizibil, în trafic. pentru ceilalți participanți la trafic, în orice condiții de drum. Fiecare componentă a sistemului de lumini al unui vehicul este esențială, așa că este recomandat să verifici periodic dacă acestea funcționează corespunzător, înainte de a porni la drum.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net