În câte ore este eliminat alcoolul din sânge. După câte vreme te poți urca la volan

Din păcate, în România există mulți șoferi care se urcă la volan, după ce au băut. Pentru a evita problemele cu poliția, Click! te învață în cât timp se elimină alcoolul din sânge și la cât timp este sigur să conduci.

Consumul de alcool la volan se pedepsește prin lege / foto: Pixabay
Consumul de alcool la volan se pedepsește prin lege / foto: Pixabay

Doar în 2020, 12.823 de şoferi români au fost trimişi în judecată pentru că au condus o maşină sub influenţa băuturilor alcoolice. În această statistică au fost incluși doar cei care au avut o alcoolemie de peste 0.8 la mie în aerul expirat.

Dar ce se întâmplă în corpul nostru când consumăm alcool

Atunci când consumăm alcool, corpul nostru, practic, începe un război cu acesta. Corpul nostru luptă pentru a descompune alcoolul şi îl face inofensiv pentru organism, însă acesta este un proces de durată.

Tocmai din acest motiv, mulți dintre șoferi rămân fără permis, chiar dacă au consumat alcool cu multe ore înainte să se urce la volan.

În cât timp se elimină alcoolul din sânge

Eliminarea alcoolului din corp este un proces de durată / foto: Pixabay
Eliminarea alcoolului din corp este un proces de durată / foto: Pixabay

Durata eliminării alcoolului din sânge depinde de mulți factori. Contează inclusiv sexul persoanei care l-a consumat pentru că femeile îl „dau afară” mult mai ușor decât bărbații.

Alte criterii importante care influențează viteza eliminării alcoolului din sânge sunt vârsta persoanei respective, alimentele ingerate dar și momentul zilei. Se știe faptul că alcoolul se metabolizează mai repede la sfârşitul zilei.

Practic, spun specialiștii, viteză de eliminare a alcoolului din sânge de 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră. Concret, asta înseamnă că un şofer care are o alcoolemie de 1,6 la mie are nevoie de minim 10 ore pentru a ajunge la o alcoolemie 0.

Mai mult, specialiștii atrag atenția că nu este important ce tip de alcool am consumat, ci cantitatea ingerată. Asta înseamnă că efectul unui pahar de whisky, de exemplu, se elimină mai greu decât efectul unui pahar de bere.

Indiferent te testul utilizat, alcoolul pe care îi consumăm poate fi detectat în aerul expirat timp de 24 de ore. Totuși,

lcoolul poate fi detectat în salivă pentru o perioadă de 48 de ore, iar în păr chiar până la 90 de zile. În sânge alcoolul rezistă, însă, doar 12 ore.

Cum răspunzi în fața legii, dacă ai fost prins băut la volan

La noi în țară, șofatul sub influența alcoolului se pedepsește prin lege. Există prag psihologic de 0,8 mie peste care apare ceea ce se cheamă răspundere penală.

Cu alte cuvinte, pentru o alcoolemie de până în 0,8 la mie, un şofer ar risca cel mult o amendă şi, eventual, ridicarea permisului.

Pentru o alcoolemie de peste 0,8 la mie vorbim deja de elemente precum trimitere în judecată şi, eventual, chiar condamnare la ani grei de închisoare, mai ales dacă acest consum de alcool la volan duce inclusiv la producerea de accidente cu urmări mai mult sau mai puţin grave, scrie observatornews.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net