Cod Rutier 2023. La ce nivel a ajuns punctul de amenda anul acesta

Punctul de amendă 2023, pentru sancțiuni în urma încălcării Codului Rutier este de 145 de lei, nemodificat din 2017. Acesta a fost plafonat de diferitele guverne prin ordonanțe succesive deși teoretic trebuia să crească odată cu majorarea salariului minim brut deoarece reprezintă 10 la sută din el. În prezent salariul minim este de 3.000 de lei de la 2.550 de lei, deci punctul de amendă ar fi trebuit să fie 300 de lei.  

Punctul de amendă este neschimbat din 2017
Punctul de amendă 2023 este plafonat la 145 de lei

Potrivit OUG nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, punctul de amendă 2023 a fost îngheţat la nivelul de 145 de lei potrivit zf.ro. 

Ce sancțiuni pot da polițiștii 

În România există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Astfel, amenda maximă pentru persoane fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 2.900 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncta de penalizare) este de 14.500 de lei. 

Șoferii care depășesc viteza vor primi amendă și trei puncte de penalizare. De asemenea amenzi și trei puncte de penalizare se aplică pentru cei care încalcă regulile privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulație sau a direcției de mers, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale 

Care sunt clasele de sancțiuni  

- clasa I: 2/3 puncte-amendă;  

- clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;  

- clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;  

- clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;  

- clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă. 

Valoarea punctului de amendă 2023 de 145 de lei este valabilă până la data de 31 decembrie a acestui an, în lipsa altor modificări exprese. Valoarea punctului de amendă 2023 este aceeași de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se ridica la 1.450 de lei. 

Noutăți Codul Rutier 2023 

Începând cu luna aprilie 2023, persoanele care dețin permise auto vor putea avea acces permanent la istoricul amenzilor rutiere. Ceea ce înseamnă că vor putea verifica oricând online istoricul sancțiunilor rutiere pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române. Astfel, apare o nouă modalitate de consultare a istoricului sancțiunilor, respectiv obținerea acestor date de la orice structură de poliție rutieră.  

Noi reguli pentru împrumutul mașinii 

Atunci când împrumută mașina, proprietarii autoturismelor vor fi nevoiți să transmită informații despre identitatea șoferului nu doar la solicitarea poliției rutiere, așa cum era până anul trecut, ci și a poliției locale. Dacă ignoră solicitările poliției, indiferent dacă vorbim despre cea locală sau cea rutieră, proprietarii de mașini riscă amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.  

Noi reguli pentru ridicarea vehiculului 

Poliția rutieră poate dispune acum ridicarea mașinilor ce staționează neregulamentar, fără a se ține seama dacă sunt parcate pe carosabil sau pe trotuar. Staționarea este imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată mai mare de cinci minute. Sub această durată, imobilizarea se consideră oprire. Felul în care va decurge ridicarea mașinilor este detaliat în acest articol.  

Noi reguli pentru constatarea amiabilă 

Formularul de constatare amiabilă de accident necesar în cazul asigurărilor de răspundere civilă auto poate fi completat acum atât pe hârtie, cât și electronic, prin intermediul unei aplicații gratuite de mobil, numită Amiabila. Șoferii vor fi anunțați prin e-mail când le expiră rovinieta  

Cum vor fi anunați șoferii de expirarea rovinietei 

Șoferii urmează să fie anunțați prin e-mail când le va expira rovinieta. Mesajul va fi transmis doar în cazul rovinietelor cu valabilitate egală sau mai mare de 30 de zile. Acordul sau refuzul șoferului de a fi notificat în legătură cu data expirării rovinietei, dar și adresa de e-mail unde se trimite notificarea, în cazul în care își dă acordul, sunt furnizate de acesta la cumpărarea unei roviniete

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
florin piersic facebook jpg
image
image
image
image
image
image
Furtuna solara FOTO Shutterstock
mancare de tip fast food jpg
Alegeri FOTO Shutterstock jpg
alegerile europarlamentare jpg
tractor fermier pesticide tratament shutterstock 2243080773 jpg
canicula caldura furtuna vertizare foto shutterstock
Thailanda pixabay jpg
otet de mere jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net