Amendă de 1.200 de lei dacă nu ai asta la tine! Puțini șoferi din România știu lucrul acesta

Codul Rutier a fost modificat la început de an și sunt multe schimbări pe care șoferii nu le cunosc. De exemplu, dacă își schimbă adresa de domiciliu, automat trebuie preschimbat și certificatul de înmatriculare a mașinii, altfel riscă o amendă de 1.200 de lei. Totodată, polițiștii rutieri pot retrage permisul de conducere al unui şofer până la ora 08:00 a zilei următoare.

Codul Rutier a adus multe schimbări substanțiale cu privire la regulile de circulație Foto: Facebook
Codul Rutier a adus multe schimbări substanțiale cu privire la regulile de circulație Foto: Facebook

Polițistul poate retrage permisul până la ora 8:00 a zilei următoare

Recent, Codul Rutier a fost schimbat, după ce Guvernul a adoptat hotărârea nr. 130/2023 prin care a fost modificat şi completat Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din România.

Noile reguli te pot lăsa fără permis rapid ori poți primi o amendă usturătoare pentru lucruri banale, în aparență. În noul cod rutier, retragerea permisului de conducere poate fi dispusă de poliţist în cazul în care acesta are probe sau indicii temeinice că un şofer a consumat alcool sau substanţe interzise, iar acesta refuză testarea în vederea stabilirii concentraţiei de alcool pur în aerul expirat sau a prezenţei în organism de substanţe psihoactive.

Una dintre cele mai importante modificări se referă la posibilitatea pe care poliţiştii rutieri o au acum de a retrage permisul de conducere al unui şofer ”până la ora 08:00 a zilei următoare, dar nu mai puţin de 12 ore”.

Cum poți să iei o amendă de 1.200 de lei 

De asemenea, poți primi o amendă de 1.200 de lei dacă apar modificări în legătură cu datele de identificare ale acestuia, inclusiv ale proprietarului, și anume schimbarea de domiciliu și acestea nu sunt efectuate și în actele mașinii.

Concret, noul amendament pune sub termen de obligativitate, în oricare din aceste situații, preschimbarea certificatului de înmatriculare a mașinii, altfel, există riscul de a primi o amendă de până la 1.200 de lei.

Dacă până acum șoferii nu erau obligați să facă acest lucru, odată cu noul amendament adăugat în Codul Rutier, acest aspect nu trebuie neglijat și, conform actului normativ, trebuie făcut în termen de 30 de zile de la data la care intervenit modificarea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
supermarket 5202138 1280 jpg
inecat jpg
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net