Șoferii vor avea voie să circule cu anvelope de vară și iarna. În ce condiții nu vor fi amendați

Noul Cod Rutier din 2024 aduce o schimbare semnificativă privind utilizarea anvelopelor de către șoferi în diferite sezoane.

Șoferii pot circula cu anvelope de vară și iarna / foto: Pixabay
Șoferii pot circula cu anvelope de vară și iarna / foto: Pixabay

Potrivit noilor reglementări, aceștia pot folosi acum anvelope de vară și în lunile de iarnă, cu condiția respectării unor reguli specifice impuse de lege.

Cu toate acestea, specialiștii continuă să recomande în mod expres folosirea exclusivă a anvelopelor de iarnă în timpul sezonului rece.

Motivul principal este că acestea oferă o aderență optimă la temperaturi scăzute, ceea ce le face mai eficiente decât anvelopele de vară în condiții de iarnă.

Amenzi mari pentru anvelope uzate

Un alt aspect important subliniat în noul cod este uzura anvelopelor, indiferent de tipul acestora. Toate anvelopele marcate cu literele M și S (M+S, M.S. sau M&S) trebuie să îndeplinească cerințele de utilizare specificate în legislația rutieră națională. Încălcarea acestor reguli poate atrage amenzi semnificative pentru șoferi, cu cuantumul maxim de 3.300 de lei, dacă circulă cu anvelope uzate, indiferent de tip.

Același tip de sancțiune se aplică și în cazul în care șoferii utilizează anvelope de vară pe drumuri acoperite de zăpadă, gheață sau polei.

Verificarea nivelului de uzură al anvelopelor poate fi efectuată prin simpla examinare vizuală, fără a fi nevoie de echipamente specializate. Principala indicație a uzurii este reprezentată de înălțimea profilului anvelopei, iar o înălțime redusă în timpul iernii poate afecta aderența și controlul mașinii.

Este recomandat ca banda de rulare a unei anvelope noi să aibă între 9-11 mm, iar atunci când aceasta atinge nivelul minim, anvelopa trebuie înlocuită pentru a asigura siguranța în trafic.

În ce condiții ai voie să mergi cu anvelope de vară iarna

Un punct de referință important din istoria legislației rutiere relevă că până în 2011, șoferii erau obligați să circule cu anvelope de iarnă în intervalul noiembrie-martie. Cu toate acestea, prin OUG 5/2011, această lege a fost modificată.

Astfel, noul text al legii permite conducătorilor auto să circule și iarna cu anvelope de vară, cu condiția ca vehiculul să nu se deplaseze pe drumuri acoperite de gheață, zăpadă sau polei fără a fi echipat cu anvelope de iarnă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
submarinul titan profimedia jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Dieta mediteraneana - mancare sanatoasa - legume FOTO Shutterstock
Euro dolari lei bancnote bani FOTO Shutterstock jpg
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net