Cum pot scăpa șoferii de punctele de penalizare. Ce prevede Codul Rutier 2024

O dată cu intrarea în vigoare a Codului Rutier 2024, șoferii se confruntă cu o serie de schimbări în privința acordării punctelor de penalizare, iar cunoașterea acestor modificări este esențială pentru a evita suspendarea permisului de conducere. Iată cum poți scăpa de punctele de penalizare conform noilor reglementări.

Încălcările regulilor de circulație atrag amenzi și puncte de penalizare. Foto: arhiva.
Încălcările regulilor de circulație atrag amenzi și puncte de penalizare. Foto: arhiva.

Puncte de penalizare și suspendarea permisului

Conform noului Cod Rutier, încălcările regulilor de circulație atrag amenzi și puncte de penalizare. Pentru abaterile minore, se atribuie cel puțin 2 puncte, iar pentru încălcările mai grave, aceasta poate ajunge la 6 puncte. La acumularea a 15 puncte, permisul se suspendă automat pentru 30 de zile, extensibil la 60 de zile în cazul repetării aceleiași situații în decurs de un an.

Anularea automată a punctelor

Punctele de penalizare se anulează automat în decurs de 6 luni de la aplicarea sancțiunii. De exemplu, dacă primești 2 puncte pe 1 februarie, acestea se anulează în iulie. Procesul de anulare se realizează succesiv, odată cu expirarea celor 6 luni de la aplicarea fiecărei sancțiuni. Este important de menționat că acest proces se desfășoară automat, fără intervenția șoferului.

Monitorizarea și depunerea cererii pentru verificarea punctelor

Șoferii pot depune o cerere la Brigada Rutieră, conform prevederilor articolului 208 din OUG 195/2002, pentru a afla câte puncte de penalizare au acumulat. Răspunsul poate fi obținut imediat la ghișeu sau în cel mult 30 de zile de la depunerea solicitării. Este esențial să monitorizezi punctele acumulate și să iei măsuri pentru evitarea suspendării permisului.

Penalizarea, în funcție de abatere

În funcție de natura abaterii rutiere constatată, polițistul are posibilitatea să acorde între 2 și 6 puncte de penalizare. De exemplu, parcarea neregulamentară, lipsa centurii de siguranță, sau vorbitul la telefon în timpul mersului pot fi sancționate cu 2 puncte. Depășirea cu 45 km/h a vitezei admise poate atrage 6 puncte.

Suspendarea permisului - un rezultat al acumulării punctelor

Pentru a evita suspendarea permisului, șoferii trebuie să fie conștienți de punctele acumulate și să respecte regulile de circulație. În cazul unui șofer prins de poliție pentru mai multe abateri, cum ar fi circularea fără centură, vorbitul la telefon și depășirea vitezei limită, acumularea totală a punctelor poate conduce la suspendarea permisului. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net