Cine sunt șoferii care dețin permis categoria B ce vor putea conduce autovehicule mai grele de 3,5 de tone. De când intră în vigoare măsura

Ultima actualizare:

Începând cu luna martie, șoferii cu permis categoria B vor avea dreptul de a conduce autovehicule mai grele de 3,5 tone, conform unei noi directive a Uniunii Europene privind permisele auto. Acestă schimbare vine ca parte a eforturilor de modernizare a sistemului de permise de conducere, îmbunătățire a siguranței rutiere și simplificare a regulilor pentru obținerea permisului de conducere.

Șoferi. Foto: arhiva.
Șoferi. Foto: arhiva.

Directiva propusă de Comisia Europeană și publicată la 1 martie 2023 are ca scop facilitarea liberei circulații a persoanelor și a bunurilor în întreaga Uniune Europeană. Printre modificările propuse se numără posibilitatea ca posesorii carnetului de categoria B să conducă vehicule cu o greutate de până la 4,2 tone în prima fază. Această schimbare vine pentru a răspunde cererii Uniunii Internaționale a Transportului Rutier (IRU), care pledează pentru extinderea capacității de conducere a șoferilor categoria B pentru a combate penuria de șoferi.

Cum stau lucrurile în prezent

În prezent, șoferii cu permis categoria B au restricții și pot conduce doar mașini cu o greutate sub 3,5 tone. Noua directivă propune extinderea acestei limite pentru a include vehicule cu o greutate de până la 4,250 kg, cu condiția ca acestea să fie motorizate cu combustibili alternativi. Acest aspect vine în sprijinul încurajării achiziționării sau convertirii la vehicule cu propulsie electrică.

IRU salută această ajustare a limitelor pentru permisele categoriei B și propune chiar extinderea acestora la conducerea vehiculelor mai mari de 4,250 kg. Această măsură ar putea contribui semnificativ la flexibilitatea șoferilor și la soluționarea problemelor legate de penuria de șoferi.

Directiva propusă va fi supusă votului în primăvara acestui an

Directiva propusă va fi supusă votului în primăvara acestui an, iar dacă va fi adoptată, aceasta va aduce modificări semnificative în ceea ce privește permisele de conducere în Uniunea Europeană. În plus, schimbările nu se limitează doar la categoria B, ci vizează și alte aspecte ale legislației privind permisele de conducere.

Printre alte prevederi ale directivei se numără introducerea unor controale medicale obligatorii pentru șoferii profesioniști, atât la obținerea, cât și la reînnoirea permisului de conducere. De asemenea, statele membre vor avea libertatea de a reduce vârsta minimă pentru eliberarea permisului de conducere la 17 ani, iar permisele de conducere pentru diferite categorii de vehicule vor avea termene de valabilitate diferite.

Încă o schimbare semnificativă

O altă schimbare semnificativă este implementarea unui sistem de permis auto digital, care va facilita schimbul de informații între țările membre ale UE. Aceasta va permite retragerea permiselor de conducere în oricare țară înregistrată, indiferent de locul în care a fost emis permisul.

În concluzie, schimbările propuse în cadrul directivei UE privind permisele auto vor aduce modificări semnificative pentru șoferii cu permis categoria B, deschizându-le posibilitatea de a conduce vehicule mai grele și aducând o serie de reguli noi și moderne în privința obținerii și menținerii permiselor de conducere. Este de așteptat ca aceste modificări să aducă beneficii semnificative în ceea ce privește mobilitatea, siguranța rutieră și eficiența sistemului de permise auto în UE.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
sistemul antiaerian rus S-300 FOTO Rush Hour Daily
image
image
image
image
image
image
Ferma de gaini FOTO Shutterstock jpg
lacul care are forma hărții romaniei jpeg
bacnota pe trotuar jpg
plaja mamaia foto Facebook Caelia Beach Mamaia jpg
1 copii scoala gradina legume jpeg
3 argumente care te vor convinge că achiziționarea unei mașini nu este necesară dacă locuiești în București jpeg
imperiul roman jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net