Șoferii vor fi taxați altfel pe drumurile publice din România. Ce sistem de taxare propune CNAIR

Ultima actualizare:

Un nou sistem de tarifare pe drumurile publice este propunerea CNAIR. Compania dorește să schimbe modul de taxare a șoferilor pe șoselele din România care se aplică în prezent și vine cu mai multe propuneri. Între timp, CNAIR a inițiat o licitație publică în valoare de peste 250 de milioane de lei, având ca obiect achiziționarea unui nou sistem de tarifare. Data limită de depunere a ofertelor este de 7 martie 2024, conform datelor publicate de CNAIR.

masini autostrada jpg

Șoferii, taxați după timp și kilometri

CNAIR vrea să implementeze un nou sistem prin care șoferii vor fi taxați pe drumurile publice. Acest nou sistem va ține cont de timpul petrecut pe șosea, dar și de numărul de kilometri parcurși.

Pentru a facilita acest proces, compania a inițiat o licitație publică în valoare de peste 250 de milioane de lei, având ca obiect achiziționarea unui nou sistem de tarifare.

Acest sistem va superviza tariful de utilizare a infrastructurii rutiere atât pe baza timpului (sub forma unei viniete), cât și pe baza distanței parcurse de către autoturisme.

Potrivit informațiilor publicate de Ziarul Financiar, "noul sistem de tarifare va include un mod de tarifare bazat pe perioada de utilizare a infrastructurii rutiere (time-based) pentru autoturisme, autobuze, autocare și autovehiculele de transport de marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) ≤ 3,5 tone, precum și un mod de tarifare în funcție de distanța parcursă (distance-based) pentru autovehiculele de transport de marfă cu MTMA > 3,5 tone".

Tarif special pentru mașini

Caietul de sarcini menționează, de asemenea, că pentru autoturisme, autobuze, autocare și autovehicule de transport de marfă cu MTMA ≤ 3,5 tone se va aplica și un tarif de trecere pentru utilizarea podurilor, tunelurilor și trecătorilor de munte.

Licitația are termen de depunere a ofertelor până pe 7 martie 2024. Implementarea software-ului la nivel național va fi ulterior necesară pentru a transforma această schimbare în realitate.

Compania cere compatibilitate cu sistemele Oracle și Linux existente. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net