Cât costă să vizitezi Biserica Înțelepciunii Divine din Turcia, considerată cea de-a opta minune a lumii
Hagia Sophia sau Biserica Înțelepciunii Divine este unul din cele mai mari și mai vizitate monumente de pe întreg globul. Este considerată chiar cea de-a opta minune a lumii. Se află în Turcia, o țără în care românii călătoresc des pentru vizite sau vacanțe. Autoritățile anunță că din această săptămâna pentru vizitarea monumentului Hagia Sophia se va percepe o taxă, a anunțat Ministerul turc al Culturii și Turismului.
Catedrala bizantină, a opta minune a lumii
Hagia Sophia sau Biserica Înțelepciunii Divine din Istanbul, Turcia este o catedrală bizantină veche de 1500 de ani și a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, ca un monument de mare valoare istorică și arhitectonică.
Lăcașul a fost inițial o biserică ridicată din ordinul împăratului Iustinian (527-565) și a servit drept catedrală a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol până în 1453 când a fost transformată în moschee.
Decizia Turciei de a transfera statutul monumentului Hagia Sofia din muzeu în moschee s-a produs în 2020 la inițiativa actualei conduceri de la Ankara. Decizia a stârnit ample proteste internaționale.
Prima rugăciune de vineri de după anul 1935 a avut loc în data de 24 iulie 2020, în prezența președintelui Recep Tayyip Erdoğan, alături de numeroși alți participanți. În prezent, Hagia Sofia este o moschee activă.
3,5 milioane de turiști o vizitează anual
Hagia Sophia este vizitată de un număr uriaș de turiști. Statisticile arată că peste 3,5 milioane de persoane trec în fiecare an pragul monumentului de o frumusețe ieșiră din comun.
Începând de luni, 15 ianuarie, autoritățile au impus o taxă pentru vizitarea monumentului. Aceasta este de 25 de euro pentru fiecare persoană, dar nu și pentru cetățenii turci care o vizitează în scopuri religioase, aceștia având în continjuatre acces gratuit prin inermediul unei intrări separate.
Potrivit Ministerului Culturii și Turismului turc, taxa este prevăzută pentru a ajuta la menținerea și restaurarea locașului de cult. Totodată, oficialii au precizat că au fost finalizate lucrările care separă intrările credincioșilor și ale turiștilor în moschee.
În acest sens, autoritățile turce s-au ocupat de montarea unor ghișee unde se vând bilete.
Măsuri de securitate soprite
Totodată, Biserica Înțelepciunii Divine va permanent monitorizată atât din exterior cât și în interior. Au fost instalate măsuri de securitate, inclusiv camere de supraveghere, sisteme de detectare a incendiilor și sisteme de comunicare de urgență, de-a lungul traseului de vizitare pentru a spori siguranța vizitatorilor la acest monument emblematic, relatează eKathimerini.