Baia Mare: Blocaţi în trenul groazei
Călătorie fără sfârşit şi o noapte de coşmar pentru aproximativ 100 de maramureşeni care au plecat aseară cu trenul spre Bucureşti. „60 de persoane au plecat de la Baia Mare spre Bucureşti şi alte 40 din staţiile Sighet şi Vişeu de Jos", a declarat Eugen Fărcăşan, şeful Staţiei de Călători Baia Mare. Maramureşenii care s-au îmbarcat ieri, la ora 17.15 în acceleratul 1644 de la Sighetu Marmaţiei şi din Vişeu de Jos n-au mai ajuns în Capitală, pentru că la Lunca Bradului, o localitate din judeţul Harghita, din cauza unei furtuni de zăpadă, zeci de copaci au căzut pe calea ferată şi peste vagoanele care alcătuiau garnitura de tren. Cel de-al doilea accelerat, cu numărul 1642, care a plecat aseară la ora 16.55 de la Baia Mare spre Bucureşti, a rămas blocat la Stânceni-Neagra, o altă localitate tot din Harghita.
Drum fără sfârşit
Disperaţi că nu mai ajung în Bucureşti, maramureşenii care au rămas blocaţi la Lunca Bradului au luat situaţia pe cont propriu. Au coborât din tren şi după un marş de 800 de metri au ajuns în staţia de cale ferată din localitatea harghiteană. „Am stat de aseară în tren, de pe la ora 23.00, şi nu ne-a dat nimeni nicio explicaţie. Abia după ce am ajuns în gara din Lunca Bradului şi am ameninţat că-i dăm foc trenului ne-au dat un număr de telefon de la o firmă privată de transport", a declarat Grigore Hojda, un maramureşean de 27 de ani din localitatea Moisei, aflat în tren. Firma de transport a trimis un autocar în care au urcat 36 de maramureşeni care au plătit câte 100 de lei ca să ajungă la Bucureşti la Aeroportul Otopeni. Cei 36 trebuie lucrează în Singapore pe vase de croazieră şi trebuie să ajungă la aeroport. Oamenii au plecat la ora 6.00 din Lunca Bradului, iar la ora 9.30 s-au îmbarcat în autocar. Dacă nu se iveşte nimic pe parcurs, ei ar trebui să ajungă până la ora 16.00 la avionul care îi va duce în Singapore la muncă. „Noi avem contracte ferme cu o firmă de vase de croazieră. Nu ne putem permite să pierdem avionul. Fiecare zi de întârziere însemană o penalizare de 200.000 de euro pentru firmă şi aduce după ea pierderea oricărui contract ulterior", a explicat Ioan Mihali, un alt maramureşean din Borşa, aflat şi el în tren. Restul călătorilor au rămas în trenul îngheţat.
Declaraţii contradictorii
Maramureşenii blocaţi în tren susţin că au rămas „îngheţaţi" pe loc de aseară de la ora 23.00, dar şeful Staţiei de Călători Topliţa afirmă că blocajul s-ar fi petrecut abia pe la ora 3.00 dimineaţa. „În jurul orei 3.00 dimineaţa cele două garnituri au rămas blocate în cele două localităţi datorită unei ploi cu gheaţă", a declarat, azi, la ora 10.00, Dorin Bandrabulea, şeful staţiei CFR din Topliţa. Acesta a mai adăugat că pasagerii din tren care solicită returnarea banilor pentru biletul de tren îi vor primi înapoi. Cu alte amănunte legate de situaţia pasagerilor vom reveni mâine.