Bancherii suedezi: mari consumatori de droguri, alcoolici şi bătăuşi
'În ultimii 5-10 ani, narcomania a devenit un fenomen obişnuit printre persoanele cu studii şi cu câştiguri mari. Acest flagel a lovit în special cercurile financiare, unde sunt răspândite cocaina şi amfetamina', afirmă Jan Westling, poliţist criminalist din Stockholm.
Potrivit declaraţiilor sale, tinerii milionari care învârt acţiuni şi fonduri bursiere sunt 'săltaţi' adesea în restaurante şi baruri exclusiviste, având asupra lor droguri, însă de cele mai multe ori ei scapă cu simple amenzi pentru consum de stupefiante. În Suedia, doar comercializarea de droguri se pedepseşte penal.
Fight Club cu finanţişti
Finanţiştii 'se deconectează' şi prin alte metode inedite. De exemplu, ei beau până la inconştienţă şi chiar organizează adevărate bătăi în grup, închiriind din timp în acest scop încăperi izolate şi spaţioase. La Stockholm, de exemplu, tineri agenţi de bursă 's-au păruit' recent în cala unui vas ancorat în port. Bătăile în masă sunt urmate de lupte unu la unu. Totodată, participanţii pot câştiga de pe urma banilor pe care îi mizează spectatorii. Un bilet de intrare costă, potrivit unui participant anonim la asemenea acţiuni, foarte scump şi se vinde doar 'alor noştri': bancherii şi agenţii de bursă se preocupă de imaginea pe care o au printre clienţii lor.
După cum explică medicii, spre lumea finanţelor se orientează oameni de cu totul altă factură psihologică, cărora le place riscul şi simt plăcere de la operaţiuni 'la limita fault-ului'. Euforia pe care o simt ei datorită adrenalinei este comparabilă cu cea resimţită de practicanţii sporturilor extreme.
Bancherii, dependenţi de adrenalină
De altfel, până de curând chiar sectorul financiar stimula caracterul decis şi lipsa de orice limită a participanţilor. Toate acestea au provocat de fapt actuala criză financiară mondială. Acum, bancherii şi agenţii de bursă care nu se bucură de suficientă adrenalină în timpul zilei se deconectează după muncă cu ajutorul alcoolului, drogurilor şi bătăilor. Criza a aprofundat aspiraţia tinerilor reprezentanţi ai lumii banilor pentru emoţiile puternice. Cocaina, whisky-ul şi bătăile ajută la înăbuşirea disperărilor provocate de eşecurile la locul de muncă şi a schimbărilor dramatice pe care le traversează propriul lor statut material.
Băncile suedeze cunosc foarte bine patimile păguboase ale angajaţilor lor şi de aceea cele mai mari dintre ele au implementat testări permanente sau periodice a personalului pentru consumul de droguri, precum şi întâlniri cu psihologii, care să-i ajute să depăşească aceste vicii.