Carnea de porc românesc se scumpește înainte de sărbători. Importurile au ajuns la 80% din consum

Așteptăm sărbătorile de iarnă, dar cu fiecare zi buzunarul pare să devină din ce în ce mai subțire. Asistăm la un maraton al scumpirilor, iar în perioada următoare se anunță prețuri și mai mari, taman la produsele cel mai des cumpărate de români în perioada sărbătorilor de iarnă. Carnea de porc românesc are șanse să nu mai ajungă pe masa românilor. O dată pentru că se va scumpi cu 20%, iar pe de altă parte importurile au ajuns la 80% din ceea ce consumăm.

Glantar cu carne de porc. Sursă foto: Profimedia Images
Glantar cu carne de porc. Sursă foto: Profimedia Images

Carnea de porc românesc mai scumpă de sărbători cu 20%

Carnea de porc va fi un produs greu accesibil pentru români în perioada sărbătorilor, deși prin tradiție este cea mai căutată pentru masa de Crăciun. Prețul va crește cu 20%.

Ca o comparație, anul trecut, carnea de porc putea fi cumpărată la prețuri de la 15 lei la un maxim de 20 de lei pe kilogram. Anul acesta prețul va sări de 25 de lei pe kilogram.

Prețul unui porc „în viu” este de aproximativ 15 lei pe kilogram, asta în condițiile în care anul trecut nu sărea de 12 lei.

Luăm carne de la străini pentru că a noastră este prea scumpă

România se confruntă cu o producția scăzută de carne de porc în ultima perioadă. Una din cauze este importul masiv (80% din consum).

Pe de altă parte animalele sunt din ce în ce mai greu de crescut mai ales în zonele montane unde resursele sunt limitate.

Crescătorii cumpără cereale de la sătenii din zonele de câmpie. Unii cresc porci pentru consum propriu, alții pentru vânzare înainte de Crăciun. Creșterea purceilor aduce venituri suplimentare sătenilor, deoarece o pereche de purcei de două luni valorează 600 de lei, iar o scroafă poate avea minim opt purcei.

Vânzările au scăzut cu 25%

n momntul acesta, prețul „în viu” la crescători variază între 9,20 și 9,50 lei, iar pentru rasa Mangalița, prețul este mult mai mare, acesta corespunzând cu 30 și 35 de lei pe kilogram. Porcii din rase comune sunt vânduți cu prețuri cuprinse între 15 și 30 de lei pe kilogram la viu și 25 de lei pentru carcasă. Prețul depășește suma de 25 de lei pe kilogram dacă crescătorii vând porcii sacrificați și tranșați, astfel că vânzările au scăzut destul de mult, mai exact, cu 25% față de anul trecut.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net