Caz șocant! Preot acuzat că a abuzat doi minori

Scandalurile în sânul Bisericii Ortodoxe Române nu se mai opresc. Ultimul a izbucnit în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, unde un preot a fost arestat ieri pentru 30 de zile pentru două fapte de agresiune sexuală asupra unor minori de 17 ani. Părintele slujeşte la o biserică din municipiul Satu Mare şi se numeşte Silaghi Augustin Dorel.

image

Preotul Silaghi Augustin Dorel are o vechime de mai bine de 30 de ani. El ţine slujbe din 1991 şi părea că nimic nu-i va păta numele. Dar iată că la începutul acestui an doi minori s-ar fi plâns părinţilor că părintele Silaghi le-a făcut avansuri cu caracter sexual, scrie presasm.ro. Dovezile par fără fisură, deoarece instanţa a decis să accepte măsura dură cerută de procurori.„(…)Dispune arestarea preventivă a inculpatului S.A.D. pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 13.02.2024 şi până la data de 13.03.2024 inclusiv. Respinge ca neîntemeiată solicitarea avocatului ales al inculpatului cu privire la luarea măsurii preventive a controlului judiciar sau a arestului la domiciliu”, se arată într-un comunicat al Judecătoriei Satu-Mare preluat de sursa citată.

foto: sursazilei.ro
foto: sursazilei.ro

A fost arestat pentru 30 de zile

Avocatul preotului, Răzvan Doseanu, a explicat însă că din punctul său de vedere „nu există niciun fel de faptă”.  Preotul are aproximativ 60 de ani şi e parohul bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din municipiul Satu Mare şi în momentul de faţă se află în arestul poliţiei Satu Mare. Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului a trimis un comunicat în care recunoaşte scandalul şi anunţă că niciodată asupra acestui slujitor al Domnului nu a planat nici cea mai mică bănuială. „În momentul în care s-a confirmat informaţia, în Şedinţa Permanenţei Eparhiale din data de 13 februarie 2024, Preasfinţitul Părinte Iustin a dispus oprirea totală de la săvârşirea oricăror lucrări sfinte a preotului Silaghi Augustin Dorel şi deferirea lui spre cercetare către Consistoriul Eparhial cu propunerea de caterisire, în cazul în care finalizarea dosarului va dovedi vinovăţia lui”, se arată în comunicatul publicat pe o reţea de socializare de episcopie.

Alte scandaluri sexuale care au zguduit BOR

În 2017, stareţul Mănăstirii Prislop, părintele Celestin, a fost dat afară după ce în spaţiul public a apărut o conversaţie a acestuia cu un fost călugăr. Din discuţia celor doi, pare că stareţul răspunde unor avansuri ale călugărului. 

Tot în 2017, s-a petrecut cel mai mediatizat caz de abuz sexual din Biserica Ortodoxă Română. Episcopul ortodox Corneliu Bârlădeanu a fost acuzat de viol şi agresiune sexuală asupra unui băiat care îi era elev la Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huşi. Episcopul s-a retras din funcţie în august 2017, de atunci fiind în penitenţă la Mănăstirea Văratec.

image

Fost preot paroh în satul Moşuni, judeţul Mureş, Cristian Pomohaci a fost caterisit de Biserica Ortodoxă Română în 2017, după scandalul uriaş izbucnit în urma unei înregistrări apărute în presă în care încerca să corupă sexual un adolescent de 17 ani, scandal relatat de adevarul.ro.

Potrivit ziare.com, un alt scandal care a zguduit imaginea bisericii s-a petrecut spre finalul lui 2011. Maica stareţă Sebastiana de la Mănăstirea Tăriceni, judeţul Călăraşi, pe numele din buletin Elena Gâtlan, a adus pe lume două fetiţe, deşi a depus un jurământ de castitate atunci când şi-a închinat viaţa lui Dumnezeu. După ce s-a aflat de această faptă, călugăriţa a fost alungată de la mănăstire şi a fost nevoită să-şi crească singură fetele.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
batran confuz istock1 jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
buster jpg
bani jpeg
sat comoara jpg
plane 2104594 1280 jpg
politia pixabay jpg
washington monument 1628558 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net