Cazanele Dunării, o zonă magică - FOTO/VIDEO

Ultima actualizare:
Galerie foto - Cazanele Dunării
Galerie foto - Cazanele Dunării

Natura este pe deplin suverană în defileul prin care se zbate fluviul. Ajuns aici, devii prizonierul frumuseţii copleşitoare care te înconjoară la fiecare pas. Turiştii sunt vrăjiţi de peisajele din Clisură. Aici se află Cazanele, Tabula Traiana, ruinele cetăţii Tricule, dar şi chipul lui Decebal, cel mai vizitat obiectiv din zonă.

În ultimii ani, activitatea turistică a început să se dezvolte în Clisura Dunării, iar condiţiile bune de cazare şi posibilităţile diverse de relaxare fac din această zonă o destinaţie perfectă pentru orice perioadă a anului, scrie Adevărul.

Aranjează-ţi singur concediul. Accesează Click Servicii!

La început, proprietarii de pensiuni s-au străduit să ofere servicii bune de masă şi cazare. Apoi au observat că pentru a-i atrage pe turişti e nevoie de mai mult. Aşa că s-au gândit să le umple timpul cu diverse posibilităţi de relaxare. Acum, plimbările cu barca şi cu bicicleta sunt cele mai solicitate activităţi.

"În 2001, când am deschis pensiunea, eram singurul. Mă bucur că putem să facem ca această zonă mirifică a Cazanelor să ia amploare şi se vede că s-a mişcat ceva, pentru că, an de an, numărul turiştilor care ne vizitează e tot mai mare", spune Doru Oniga, proprietarul unei pensiuni.

Vezi aici mai multe imagini


    Galerie foto - Cazanele Dunării
Galerie foto - Cazanele Dunării

În Clisura Dunării există 30 de pensiuni, cu o capacitate totală de 800 de locuri de cazare. Orice turist care ajunge în zonă trebuie să viziteze Cazanele Mari, Cazanele Mici, Tabula Traiana, chipul lui Decebal cioplit în stâncă, Mănăstirea Mraconia şi ruinele cetăţii Tricule.

Golful Mraconia e un colţ de Eden rupt de lume. Aici, în apropierea comunei Eşelniţa, se află şi cea mai mare sculptură din Europa, la care se poate ajunge doar cu barca, pe Dunăre.

Decebal - la noi, Traian - la sârbi

Chipul lui Decebal, ultimul rege dac, sculptat într-o stâncă de pe malul bătrânului fluviu, apare în toate fotografiile turiştilor şi pe toate site-urile despre Cazanele Dunării.

Ideea acestei sculpturi monumentale i-a aparţinut omului de afaceri Iosif Constantin Drăgan, care a finanţat lucrările derulate în perioada 1994-2004.

"Ne mândrim cu ea. Este un punct de atracţie în dezvoltarea turismului rural şi îi îndemnăm pe toţi să vină în zona noastră dacă vor să vadă ceva cu adevărat deosebit", spune Ioan Ciuru, primarul comunei Eşelniţa.

La imensa lucrare, care a durat aproape 10 ani, au trudit 12 sculptori-alpinişti, iar costul acesteia a depăşit un milion de dolari.

"Munca s-a desfăşurat în condiţii foarte grele. Alpiniştii au sculptat prinşi în chingi, s-a lucrat şi la lumina reflectoarelor, au întâmpinat greutăţi şi din cauza rocii. E calcar, destul de moale, şi deseori au fost obligaţi să intervină cu alte metode pentru a contura imaginea lui Decebal", explică Ioan Ciuru.

Inspirată de faimoasele sculpturi din Muntele Rushmore (SUA), statuia eroicului rege dac are o înălţime de 55 de metri şi 25 de metri lăţime. Este cu doar şase metri mai mică decât Statuia Libertăţii, dar cu opt metri mai înaltă decât monumentul lui Hristos din Rio de Janeiro.

Vizavi de uriaşa sculptură de la Mraconia, pe malul sârbesc al Dunării, se află vestita Tabula Traiana, monumentul ridicat de Traian pentru a marca marşul trupelor imperiale romane spre Dacia. Tabula este fixată în piatră, iar pe ea sunt sculptaţi doi delfini plutind şi un vultur pe cer.

Tot aici, în apropierea cataractelor de la Cazanele Mici, este locul unde Dunărea are cea mai mare adâncime, 120 de metri. Printre plimbările cu barca sau vaporul prin Defileul Dunării şi drumeţiile de pe platoul Cazanelor faceţi-vă timp şi pentru o vizită la peştera Ponicova, cea mai mare din Defileul Dunării.

Galeriile însumează 1,6 kilometri lungime. La peşteră puteţi ajunge de pe uscat sau de pe Dunăre, cu barca, şi nu este necesar echipament special.

Aventură în palatul de cleştar

Veţi fi impresionaţi de galeria activă a râului Ponicova, dar şi de vechea galerie, cu sala de coloane a Marelui Şarpe. Dintre galeriile fosile, cea mai frumoasă este Galeria Concreţionară. Apa şi timpul au meşterit aici domuri şi coloane uimitoare, stalactite şi stalagmite de diferite forme şi mărimi, perle de cavernă, draperii şi o podea de calcită albă, ca într-un palat de cleştar. În peşteră au fost descoperite oase de urs şi de hienă.

simeon stalpnicul png

Mănăstirea Mraconia a fost reconstruită în 1993

Aflată la 15 kilometri vest de Orşova, în comuna Dubova, Mănăstirea Mraconia este atestată documentar din 1453. Sfântul lăcaş a fost ridicat pe locul unui fost punct de observaţie şi de dirijare a vaselor de pe Dunăre, numit "La balon", situat pe o porţiune a fluviului în care nu puteau trece două vase simultan.

În decursul timpului, mănăstirea s-a degradat şi a fost dărâmată în mai multe rânduri. În 1788 era încă locuită, iar în 1800 încă i se vedea tencuiala interioară. Construirea hidrocentralei de la Porţile de Fier I, începută în anul 1967, a impus demolarea lăcaşului, ruinele sale fiind inundate de apele Dunării. Pentru că s-a luat decizia ca mănăstirea să nu mai fie reconstruită în alt loc, aceasta a devenit cunoscută sub numele "Mănăstirea de sub ape".

Citeşte şi:

Turism de-o zi la Comana - FOTO/VIDEO

Enisala Safari Village, vacanţă exotică în România - FOTO/VIDEO

Neamţ, călătorie prin ţinutul mănăstirilor - FOTO

Turism pe urmele masonilor de altădată - FOTO

Maramureş, locul unde oamenii au oprit timpul - FOTO

Avrig, paradisul pierdut al baronului von Brukenthal - VIDEO

Reconstrucţia ei a început în 1993, când preotul Cristian Târtea a ridicat-o doar din donaţiile enoriaşilor, aşezământul fiind reînfiinţat în 1995, cu binecuvântarea Preasfinţitului Nestor Vornicescu.

Acum, Mănăstirea Mraconia, construită din cărămidă, are obşte de călugări. Din prima construcţie, aflată sub apele Dunării, se mai păstrează în muzeul parohial de la Eşelniţa doar uşile împărăteşti şi o candelă.

simeon stalpnicul png

SITUARE. Cazanele Dunării se întind pe porţiunea fluviului dintre Şviniţa şi Orşova. Golful şi Mănăstirea Mraconia se află la 47 de kilometri de oraşul Drobeta-Turnu Severin şi la 17 kilometri de Orşova.

ACCES. Cu maşina ajungeţi pe Drumul Naţional 57 (Orşova - Moldova Nouă). Şoseaua urmează cursul Dunării pe un segment lung. Cu trenul puteţi merge doar până la Moraviţa, Oraviţa sau Orşova.

SEJUR. Tarifele de cazare la o pensiune de patru stele în Clisura Dunării pornesc de la 50 de lei pe noapte de persoană şi ajung până la 200 de lei pentru o cameră dublă (doi adulţi şi un copil de cel mult 9 ani). Rezervările se fac cu cel puţin o lună înainte, mai ales înaintea sărbătorilor.

AGREMENT. Pe lângă cazare şi masă, pensiunile asigură şi alte activităţi: plimbări cu barca şi cu hidrobiciclete, croaziere cu vaporaşul, pescuit. Clisura Dunării reprezintă şi un loc ideal pentru companiile care vor să organizeze sesiuni de teambuilding, dar este foarte apreciat şi de amatorii de caiac‑canoe şi canotaj, de vânători (în special pentru trofeele de mistreţ şi cerb). Cicliştii şi motocicliştii  se pot antrena pe drumurile forestiere.

INFORMAŢII. Mai multe amănunte despre această zonă pe site‑urile clisuradunarii.com şi cazaneledunarii.com.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
valentin olariu Tatal lui Sebi jpeg
image png
ceai de macese jpeg
mulled wine 6704928 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net