Ce boli ale copilăriei apar toamna. Sfaturi pentru părinți

Ultima actualizare:

    Este important pentru copii să se joace cât mai mult în aer liberFOTO: Unsplash.com
Este important pentru copii să se joace cât mai mult în aer liberFOTO: Unsplash.com

Toamna, când temperaturile scad iar copiii merg la școală, grădiniță sau creșă crește și riscul îmbolnăvirilor acestora. Medicii ne recomandă să avem grijă ca atunci când observăm semne de răceală să nu îi trimitem în colectivitate și să cerem sfatul specialiștilor în ceea ce privește medicația.

Unele dintre cele mai frecvente boli și probleme de sănătate ale copilăriei sunt durerea în gât, durerea de ureche, infecțiile de tract urinar, infecții ale pielii, bronșita, bronșiolita, răceala obișnuită și sinuzita bacteriană. Dintre acestea, afecțiunile care apar mai ales toamna sunt cele provocate de virusuri, cum ar fi răceala și gripa, conform doc.ro.

4 boili frecvente la copii în lunile de toamnă

Chiar de la debutul toamnei, atunci când temperaturile sunt mai scăzute sau variațiile sunt mari între orele dimineții și cele ale prânzului, copii încep să tușească ori să le curgă nasul. Nu sunt semne care să îi alarmeze pe părinți însă, dacă simptomele persistă, este necesar să solicite consult medical.

Iată patru boli obișnuite pentru sezonul de toamnă la copii:

1. Răceala obișnuită

Răceala obișnuită, un tip de infecție a căilor respiratorii superioare cauzată adesea de rinovirusuri. Această afecțiune este mai răspândită în toamnă decât primăvara sau vara și se transmite prin tuse, strănut și atingerea unor suprafețe pe care le-au atins persoanele bolnave și apoi ducerea mâinii la gură. Pentru răceală nu există vaccin însă simptomele de răceală nu sunt foarte severe.

2. Gripa

Cea mai mare rată de infecție cu virusul gripal o au copiii cu vârsta cuprinsă între 5-9 ani. Copiii din grădinițe și scoli primare răspândesc virusul atât în familie cât și în colectivitate, fiind cei mai eficienți transmițători ai acestuia. Gripa determină infectarea tractului respirator superior (nas, gât), dar poate afecta și tractul respirator inferior (plămânii ). Sezonul gripei este în lunile noiembrie-martie. Este bine de știut că virusul gripal trăiește 1-2 zile pe suprafețele dure, 15 minute pe hârtie și 5 minute pe piele. Acesta poate fi distrus de soare, detergenți, dezinfectante, acizi și fierbere. Contagiozitatea este de 1-2 zile înaintea debutului bolii și 4-5 zile după debutul bolii. Vaccinurile antigripale sunt disponibile în mod obișnuit în timpul toamnei și al iernii și reprezintă cel mai bun mod de a preveni infectarea cu virusul gripal și îmbolnăvirea de gripă.

3. Astmul alergic

Alergiile toamnei și bolile respiratorii pot exacerba simptomele astmului. Astmul alergic sau astmul uscat sunt în special agravate de modificările care au loc toamna (frig, umezeală, mucegai etc.). Cel mai frecvent aspect sezonier al astmului alergic este dificultatea la respirație.

4. Gastroenterita virală

Gastroenterita, denumită şi enterogastrită sau gastroenteropatie, este o patologie a tractului digestiv, caracterizată prin inflamația stomacului şi a intestinului subţire. Se manifestă prin crampe abdominale, diaree apoasă, vărsături, febră şi cefalee. Gastroenterita este frecvent întâlnită atât la copii, cât şi la adulţi. La nivel global, afectează anual peste 3 miliarde de copii şi este responsabilă de 1,5-2,5 milioane de decese, reprezentând 12% din totalitatea deceselor pediatrice la copii sub 5 ani. Incidenţa gastroenteritei acute este semnificativ mai mare în ţările în curs de dezvoltare, faţă de ţările industrializate. Boala este cel mai frecvent cauzată de infecția cu norovirus. Virusurile stomacale sunt foarte contagioase și pot provoca simptome severe care variază ca durată. se dezvoltă rapid - de obicei în decurs de 12- 48 de ore - astfel încât copiii și părinții ar trebui să se asigure că se spală pe mâini corect și des. Pentru a ajuta copilul să treacă mai ușor peste simptomele gastroenteritei virale, părinții ar trebui să ofere îngrijire de susținere: copilul trebuie încurajat să bea multe lichide (apă, ceai de plante, supă) și să consume doar alimente ușor digerabile. În cazurile severe, pot fi prescrise medicamente anti-diareice sau anti-greață.  

10 sfaturi pentru părinți

Pentru că îmbolnăvirile nu pot fi evitate 100%, părinții pot totuși să prevină unele. Iată 10 sfaturi care ar putea să îți fie utile

1. Amintește-i de necesitatea spălatului pe mâini- este una dintre cele mai importante reguli pentru a ține aceste boli ale copilăriei la distanță și că este necesar să se spele pe mâini când vine de la joacă, după ce folosește toaleta și înainte să mănânce.

2. Explică-i de ce nu e bine să-și atingă fața- pentru că astfel se poate îmbolnăvi.

3. Învață-l importanța distanțării față de persoanele bolnave.

4. Vaccinează-i!  Vaccinul antigripal poate fi făcut și copiilor cu vârste de peste 6 luni, așa că în fiecare an, în luna octombrie sau noiembrie, mergeți cu toții la vaccinat.

5. Hrănește-l și hidratează-l corespunzător. Ai grijă să îi oferi în principal legume și fructe proaspete, pline de vitamine, minerale și antioxidanți, pâine integrală, carne slabă și lactate slabe.

6. Oferă-i un supliment alimentar.  Suplimentele cu probiotice, zinc, vitamina C și vitamina D ar putea contribui la menținerea unui sistem imunitar puternic, care să țină la distanță afecțiunile sezonului rece.

7. Trimite-l la joacă afară. Mișcarea este crucială pentru întărirea sistemului imunitar. Și adulții trebuie să facă măcar 150 de minute de mișcare moderată pe săptămână, dar copiii trebuie să fie și mai activi. Copiii sub cinci ani e bine să facă măcar 3 ore de mișcare pe zi, în timp ce copiii mai mari de 5 ani trebuie să facă cel puțin 60 de minute de activități fizice moderate pe zi.

8. Îmbracă-l corespunzător. Cel mai simplu e să îi pui mai multe straturi de haine din care să poată să scoată dacă i se face cald sau pe care să le pună dacă i se face frig.

9. Evită expunerea la mucegai. Mucegaiul este unul dintre factorii cauzatori de alergii, care se instalează în zonele din casă în care umezeala este prea mare.

10. Dacă dă semne de boală, ține-l acasă!

Medicii spun că dacă se îmbolnăvește un copil iar acesta ajunge în colectivitate, simptomele se pot agrava și, de asemenea, îi poate îmbolnăvi și pe ceilalți copii. 

Citește și:5 dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei

Cele mai frecvente boli contagioase ale copilăriei

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles Foto Getty Images (10) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Calin Georgescu Foto Mediafax (9) jpg
presedinte coreea de sud prima doamna AFP jpg
Calin Georgescu   Elena Lasconi colaj  Foto Inquam Photos EPA EFE (1) jpg
depozite bancare unde castigi cei mai multi bani in septembrie jpg
image png
Proteste Georgia Tbilisi democratie Uniunea Eurpeană UE FOTO profimedia 0940987552 jpg
Calin Georgescu Foto Mediafax (6) jpg
ulei de masline jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net