Ce învaţă un copil prin terapia ABA?

Ultima actualizare:

    Un program de terapie ABA se desfaşoară pe termen lung.
Un program de terapie ABA se desfaşoară pe termen lung.

Eforturile copiilor şi ale terapeuţilor sunt mari, dar şansele de reuşită sunt pe măsură. Copilul autist învaţă prin terapia ABA să:

- răspundă la nume şi cerinţelor celor din jur, să facă contact vizual;

- mănânce independent, să folosească toaleta independent;

- vorbească sau să comunice într-un mod accesibil lui, să-i imite pe copii sau pe adulţi în acţiunile lor;

- recunoască şi să numească obiectele din jur, persoanele, acţiunile, emoţiile etc;

- înţeleagă cauzalitatea şi funcţionalitatea lucrurilor;

- scrie şi să citească, să-şi exprime adecvat emotiile, să se joace adecvat vârstei lui, singur sau cu ceilalţi copii;

- povestească propriile experienţe sau pe ale altora.

Comportamentele agresive, neadecvate şi autostimulările vor fi diminuate ca intensitate, durată şi număr. În terapie, copilul va învăţa că toate actele lui au anumite consecinţe, pozitive sau negative, fapt care va duce la scăderea comportamentelor neadecvate şi creşterea celor pozitive.

Un program de terapie ABA se desfaşoară pe termen lung. Poate dura un an, doi sau trei - sau chiar toată viaţa - copilul trebuind să lucreze între 4 şi 8 ore zilnic.

Succesul terapiei depinde de vârsta la care a fost început programul, gradul de afectare al copilului - spectrul autismului fiind foarte larg, consecvenţa cu care se aplică programul şi continuitatea lui, atât în terapie cât şi în familie, la gradiniţă sau la şcoală.

Există şi alte terapii

Alte terapii sunt ABC, PECS şi TEACCH, precum și metodele terapeutice Macquire, MIFNE, terapia de tip PEX sau TICI, terapia hiperbarică.

ABC este o variantă a terapiei comportamentale aplicate ABA. Această terapie se bazează pe ABA, dar atunci când intervin blocaje se adaptează copilului, ţinând cont de tendinţele acestuia.

PECS (Picture Exchange Communication System) este un sistem de comunicare bazat pe schimbul de imagini, dezvoltat de A. Bondy si L. Frost, special pentru copiii care nu au dobândit sistemul verbal de comunicare.

Un copil care nu vorbeşte la vârsta de 4 - 5 ani are nevoi complexe de comunicare care nu mai pot fi intuite de părinţi.

Neputând vorbi, copiii au nevoie să fie ajutaţi să comunice, iar acest sistem vine în ajutorul comunicării şi limbajului punând la dispoziţia copilului imagini care conţin lucrurile de care copilul are nevoie: apă, mâncare, dulciuri, jucării, toaletă, „mi-e somn”, „mă doare ceva”.

Copilul este învăţat ce semnifică fiecare imagine şi cum să o folosească pentru a primi ceea ce doreşte, imaginile devenind astfel „cuvintele” copilului.Terapia ajută copilul să comunice prin intermediul pictogramelor.

Copilul are o carte de benzi cu scai. Pentru început este învăţat să dea cartonaşul cu un pahar atunci când vrea să bea apă.

După substantive care denumesc obiecte, sunt introduse adjective, verbe, locuri, astfel copilul poate alcătui propoziţii punând mai multe pictograme cap la cap.

TEACCH (Treatment and Education of Autistic and Communication Handicapped Children) este o terapie care încearcă să dezvolte la nivel maxim potenţialul de comunicare şi autonomie al fiecărui copil.

TEACCH nu este un sistem de învăţare, ci un sistem de management comportamental care oferă mai multă predictibilitate pentru un copil autist şi mai multă cooperare din partea lui.

TEACCH reprezintă un mod de organizare a programului zilnic, lucru ce reduce angoasa persoanelor autiste.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net