Ce poate face un copil în casă? Iată 8 idei antiplictiseală!
Cele două săptămâni de vacanţă de Paşte care au început acum pot fi, pentru mulţi părinţi, o adevărată provocare. Mai ales dacă vremea e mohorâtă, copiii vor sta mai mult în casă şi vor avea nevoie de atenţie. Să-i laşi ore în şir în faţa televizorului sau cu telefonul în mână nu e deloc sănătos. Livia Graur a trăit în avans experienţa celor două săptămâni de „vacanţă”, iar acum ştie tot felul de metode distractive care să le ţină celor mici mintea ocupată.
„S-a întâmplat într-o joi. Tocmai mă trezisem s-o duc pe Renata la grădiniţă. Mi-am făcut cafeaua, apoi am urcat treptele spre camera ei. A urmat alintătura de dimineaţă, cu mângâieri, pupici, cântecele vesele de trezire. Când să plecăm spre grădi, am văzut ceva ce m-a îngrozit: o bubiţă ciudată pe obrazul Renatei. La o cercetare mai amănunţită, am mai găsit alte două: pe frunte şi pe gât. Cu o strângere puternică de inimă, am făcut o poză, i-am trimis-o medicului pediatru, iar la descriere am pus întrebarea «varicelă?». Şi am aşteptat. Ştiam că erau deja cazuri confirmate la grădiniţă, deci şansele să aibă erau destul de mari. Răspunsul m-a lovit ca un fulger. «Da, varicelă». Iar continuarea a fost şi mai şi: «două săptămâni izolată la domiciliu, fără alimente grele, iar în caz de febră să-i dau antitermice, plus antihistaminice. Zis şi făcut. Bucuria Renatei a fost imensă când a aflat că nu mai trebuie să meargă la grădiniţă, ba şi mai mare când a aflat că o să stăm împreună. Nici nu-mi amintesc de când n-am mai petrecut atât de mult timp una cu cealaltă”, povesteşte pe blogul ei prezentatoarea ştirilor Focus de la Prima TV.
Zilele au început să se scurgă şi, în afară de starea de disconfort creată de bubiţe, de mâncărime şi de febră, cele două au avut mult timp pentru distracţie. Un copil de 5 ani are multă energie, aşa că Livia a trebuit să inventeze tot felul de lucruri care să o ţină ocupată, să-i facă plăcere, să-i stimuleze gândirea. Iată ce au făcut în cele două săptămâni!
Au făcut tricouri personalizate. „Ce faci când copilul se plictiseşte de cărţile de colorat, de fişele cu fel de fel de personaje? Îi pui mintea la contribuţie. Aşa am ajuns să facem tricouri personalizate. Se ia una bucată tricou alb, un set de carioci (noi am avut nişte creioane cerate care funcţionează de minune) şi se lasă copilul în voia lui. Eu, una, am rămas surprinsă de talentul Renatei, dar mai ales de seriozitatea cu care a tratat totul”, a povestit prezentatoarea tv pe blogul ei.
Au citit. „I-am citit mult, am terminat trei volume şi poate că aş mai fi citit dacă era după ea, dar gâtul meu a spus stop la un moment dat”, spune Livia. Copiii voştri sunt mai mari şi stiu să citească singuri? Ajutaţi-i să aleagă acele cărţi potrivite vârstei (ceva uşor, relaxant, care să îi relaxeze). Dacă se apucă de cărţi pe care nu le înţeleg, se vor plictisi şi vor abandona „misiunea”. Nu-i obligaţi să citească, în schimb, oferiţi-le mici recompense în funcţie de numărul paginilor parcurse. Şi, nu în ultimul rând, fiţi voi exemplu. Dacă cel mic îşi vede părinţii cu câtă plăcere savurează o carte bună pe terasă sau seara, înainte de culcare, va vrea şi el să citească ceva la fel de plăcut.
Matematica poate fi distractivă. Cum Renata a început deja să facă noţiuni elementare de adunare şi scădere, a lucrat pe tăbliţă împreună cu mama ei, iar când întâmpina vreo problemă, îşi imaginau pisicuţe sau dragoni pe care i-au adunat şi i-au scăzut până i-au dovedit pe toţi.
Au gătit. Renata adoră să-şi ajute mama în bucătărie, mai ales dacă „se coace” de o prăjitură. Este ajutor de nădejde la spălatul legumelor, spartul ouălor şi ornatul farfuriilor. Gătită cu mânuţele ei, mâncarea e mult mai bună şi parcă nu te lasă sufletul să o laşi în farfurie.
Au ales jocuri educative, precum Bingo, cu ajutorul căruia fetiţa a reuşit să înveţe şi numere mai mari de 20. Durează cam o oră şi jumătate şi e distractiv.
Albumul de familie. Cu toţii avem pe undeva prin casă o cutie mare cu poze din copilărie, sau din copilăria părinţilor noştri. „Nu poţi citi o mai mare uimire pe faţa copilului tău decât atunci când îi arăţi familia lui pe acele bucăţele de hârtie, provocându-l să identifice personajele”.
Creaţie. Copiilor le place să meşterească. Fetiţele vor să facă brăţări, cercei sau hăinuţe pentru păpuşi. Astfel, Livia i-a cumpărat Renatei mai multe seturi de biluţe, mărgeluţe şi aţişoare, din care să facă bijuterii. Iar ea a făcut. Pentru toată familia!”, spune Livia Graur.
Animalul de companie. Rolul lui în viaţa unui copil e extrem de important. „Au fost momente în aceste două săptămâni în care Arlo, căţelul nostru, a fost singurul care a reuşit să o înveselească pe Renata, aşa că asta cred că spune tot. Se joacă împreună de parcă ar fi cei mai buni prieteni”, adaugă prezentatoarea tv.