Cercetători americani, pe cale de a obţine energia cvasinelimitată prin fuziunea nucleară cu lasere


    Fuziunea nucleară se produce natural în Soare şi în cea mai mare parte din stele.
Fuziunea nucleară se produce natural în Soare şi în cea mai mare parte din stele.

Oameni de ştiinţă americani au reuşit să producă un nivel fără precedent de energie cu mai multe lasere, ceea ce reprezintă - potrivit lor - o etapă-cheie spre fuziunea termo-nucleară, a anunţat - miercuri - Agenţia naţională americană a securităţii nucleare /NNSA/, citată de AFP.

Aceşti cercetători au reuşit să depăşească pentru prima oară bariera unui megajoule cu peste 111 milioane de grade Celsius, concentrând 192 de raze laser de mare putere într-un tub nu mai gros de talia unui creion, umplut cu deuterium şi tritium, doi izotopi naturali uşori ai hidrogenului.

Această temperatură a fost atinsă timp de câteva miliardimi de secundă şi este de 30 de ori mai ridicată decât cele obţinute până în prezent de orice alte grupuri de lasere în lume.

'Depăşirea barierei de un megajoule ne apropie de declanşarea fuziunii nucleare şi arată potenţialul enorm al uneia dintre cele mai mari provocări ştiinţifice şi inginerii ale epocii noastre', a declarat într-un comunicat Thomas D'Agostino, directorul NNSA /National Nuclear Security Administration/.

'Această etapă importantă este un exemplu al manierei în care investiţia noastră în securitate nucleară are conexiuni benefice în alte domenii, mergând de la progrese în tehnologiile de producere a energiei la o mai mare înţelegere a universului', adaugă el.

Fuziunea nucleară se produce natural în Soare şi în cea mai mare parte din stele.

Stăpânirea pe Pământ a fuziunii de nuclee uşoare, precum deuterium şi tritium, ar deschide calea spre resurse energetice cvasinelimitate, notează Agerpres.

cub gabriel apostol png
cub andi moisescu png
Shakira cauta bona  Sursa imagine shutterstock 184651697 jpg
andreea ibacka si majda jpg
zodii care imprumuta bani jpg
gabriel apostol jpg
prater jpg
cub codruta filip png
Mark Rutte FOTO EPA-EFE
Cristiano Ronaldo FOTO EPA EFE (2) jpg
image
image
image
image
hd wallpaper 4927258 1920 jpg
Produsele de uz zilnic care provoacă tumorile uterine
prater jpg
bitcoin crypto jpg
târg Crăciun Sibiu jpg
Kate Middleton și Regina Letizia jpg