Cernobîl, destinaţie turistică - FOTO

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

La aproape 25 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear din istorie, zona iradiată adună vizitatori din întreaga lume. Specialişti în domeniu sau turişti obişnuiţi sunt dispuşi să plătească 122 de euro pe un bilet pentru a vedea împrejurimile fostului reactor.

Descris de publicaţia americană "Forbes" drept "unul dintre locurile unice de văzut în lume", oraşul ucrainean a fost vizitat anul trecut de circa 7.500 de turişti, potrivit datelor oficiale, scrie Adevărul.

"Nivelul radiaţiilor este de 35 de ori mai ridicat decât normalul. Bine aţi venit la Cernobîl, locul unde, în 1986, s-a produs cea mai mare tragedie nucleară din istorie şi care, în prezent, atrage mii de turişti în fiecare an", scrie jurnalista Ania Ţukanova într-un reportaj AFP.

Ea spune că biletul de intrare costă 160 de dolari (122 de euro) pe zi. Jurnalista povesteşte că un grup de turişti a fost adus recent cu un autobuz până la marginea zonei, interzisă celor fără autorizaţie specială.

Vezi aici GALERIE FOTO

La intrare, fiecare vizitator semnează o hârtie prin care promite să respecte regulile cu privire la prevenirea contaminării - să nu mănânce şi să nu fumeze în incintă, să nu atingă nimic, să nu se aşeze pe sol şi să nu-şi lase pe jos obiectele personale. "Turiştii au semnat actul râzând nervos", scrie Ţukanova.

"O tânără psiholog din Belgia, Davinia Schoutteten, recunoaşte că îi este «un pic de teamă» de radiaţii şi se gândeşte să-şi arunce pantofii după această vizită. Se alătură însă celorlalţi turişti, îndreptându-se către reactorul acum acoperit cu un strat de beton", povesteşte ziarista.

Nivelul de radiaţii din zonă atinge 3,9 microsievert-uri (unitatea de măsură pentru cantitatea de radiaţii), mult peste nivelul normal de 0,12 msv.

Mai citeşte:

Vacanţe interactive, în care te scufunzi, găteşti sau tunzi oi - FOTO/VIDEO

Şapte destinaţii de vacanţă exclusiviste - FOTO

Hotelurile cu cele mai spectaculoase privelişti - FOTO/VIDEO

Destinaţii de vacanţă din Asia secretă - FOTO/VIDEO

Poze la reactor

După ce fac fotografii în zonă, turiştii merg în oraşul abandonat Pripiat, construit la doar trei kilometri distanţă de centrala nucleară pentru a găzdui personalul. De aici au fost evacuaţi 50.000 de locuitori în ziua ce a urmat catastrofei.

"În oraş, timpul e îngheţat. Semnele erei sovietice atârnă de clădiri, iar cărţile şi rămăşiţele jucăriilor pot fi văzute încă în apartamentele abandonate. Sute de măşti de gaze acoperă podeaua unei şcoli, iar la intrarea într-o clasă, pe pereţi, apare programul pentru săptămâna viitoare", se arată în reportaj.

O turistă sudeză fotografiază rămăşiţele unui parc de distracţii din Pripiat (Foto: AFP)

simeon stalpnicul png

Unii turişti recunosc că simt un disconfort atunci când fac fotografii, în timp ce alţii nu ezită să considere situl drept testament al unui eveniment istoric.

Citeşte şi:

La Amsterdam nu eşti atât de liber pe cât te aştepţi - FOTO/VIDEO

Hotelurile cu cele mai spectaculoase privelişti - FOTO/VIDEO

Şapte destinaţii de vacanţă exclusiviste - FOTO

Nisa, vacanţă pe Coasta de Azur - FOTO/VIDEO

La Praga, berea este mai ieftină decât apa! FOTO/VIDEO

Dezastrul de la Cernobîl s-a produs la 26 aprilie 1986, la ora 1.23, când unul dintre reactoarele centralei a explodat, contaminând statele pe atunci sovietice  Ucraina, Rusia şi Belarus.

Efectele s-au făcut simţite şi în alte părţi ale Europei. Catastrofa a dus la moartea a mii de oameni şi, numai în Ucraina, 2,3 milioane de oameni suferă de afecţiuni cauzate de radiaţii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
masina electrica
padure tropicala jpg
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
semafor jpeg
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net