Coana Miţa Biciclista, «o curvă de mare lux»

simeon stalpnicul png

Istoricul Neagu Djuvara (94 de ani) a povestit amănunte interesante din lumea mondenă de altădată.

Cartea „Un secol cu Neagu Djuvara", scrisă de jurnalistul George Rădulescu, se găseşte deja în librării şi va fi distribuită împreună cu ziarul „Adevărul" marţi, 28 decembrie 2010.

CITEŞTE ŞI

Crai şi zurgagii - scandalurile mondene de odinioară (partea II)

Cum arătau scandalurile mondene de odinioară

Precupeţi, funcţionari, burghezi şi boieri, toţi laolaltă având poveşti despre care azi nu se mai ştie mare lucru, compuneau tabloul Capitalei interbelice.

Profesorul Neagu Djuvara a simţit parfumul Bucureştilor începutului de secol XX şi le reaminteşte tuturor despre Miţa Biciclista, cea în casa căreia a făcut toate bolile copilăriei.

„Era o demimondenă, mă rog, hai să-i spunem în mod vulgar - o curvă de mare lux. Lucru rar la vremea aceea - în anii ‘20 -, făcea ciclism prin Bucureşti pentru a-şi menţine silueta. Aşa fusese poreclită - Miţa Biciclista. Făcuse avere şi una dintre casele ei era cea în care am locuit noi", îşi aminteşte profesorul Djuvara.

Casa celebrei curtezane se află lângă Biserica Amzei, în imediata apropiere a Ambasadei Franţei din Bucureşti

simeon stalpnicul png

simeon stalpnicul png

El mai povesteşte despre atmosfera epocii în care şi-a petrecut primii ani din viaţă. „Mă trezeam dimineaţa cu zgomotele străzii (...) Dimineaţa devreme, auzeai vânzătorii ambulanţi: „Hai la iaurturi! Lapte covăsit!", „Haini vechi, haini vechi cumpărăăăm!", mai spune profesorul Djuvara.

Despre toate acestea puteţi citi în volumul „Un secol cu Neagu Djuvara", semnat de George Rădulescu.

Istoric şi diplomat

Istoric, diplomat, filozof, jurnalist şi romancier, Neagu Djuvara s-a născut la Bucureşti, la 18 august 1916, într-o familie aristocrată.

Şi-a făcut studiile la Paris, fiind licenţiat în litere la Sorbona şi doctor în drept. În 1961, a plecat în Africa, în Republica Niger, unde a stat 23 de ani în calitate de consilier diplomatic şi juridic.

În mai 1972, a obţinut doctoratul la Sorbona cu o teză de filosofie a istoriei. După decembrie 1989 s-a întors în ţară, iar din 1991 până în 1998 a fost profesor-asociat la Universitatea din Bucureşti.

image png
card ajutor jpg
image png
printul paul 1 jpeg
trans bhutan cnn
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
12 linda evangelista main jpg jpeg
1 carmen tanase jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
ILUSTRATIE BENZINA 05 002 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
printul paul 1 jpeg
bani in portofel jpeg
inquam photo bucuresti  urmari  cod galben furtuna 92793 jpg
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
pui de urs