Cum ar putea ajunge ÎPS Teodosie Patriarhul României, miza scandalului uriaș din BOR

Ultima actualizare:

BOR este zguduită de un scandal fără precedent. A pornit de la insistențele Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, pentru ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie, deși nu îndeplinește criteriile. Între timp, între conducerea BOR și ÎPS Teodosie au existat mai multe conflicte, din cauza declarațiilor controversate ale acestuia, iar pe 29 februarie Sinodul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) se reuneşte în şedinţă ca să-l judece pe ÎPS Teodosie pentru "tulburarea păcii din viața Bisericii", "răzvrătire" și "indisciplină". Politologul Cristian Pârvulescu a arătat la Digi24 care ar fi miza acestui scandal.

foto2 teodosie jpg

Regula celei mai vechi mitropolii

„Care este de fapt argumentul pe care în subsidiar îl au în vedere Teodosie și susținătorii săi?

În momentul în care Tomisul devine Mitropolie devine cea mai veche mitropolie.

Regula în România este că patriarhul este reprezentantul celei mai vechi mitropolii, iar până acum cea mai veche mitropolie era a Moldovei.

Așa s-a stabilit în momentul în care a avut loc Marea Unire. S-a stabilit o regulă de succesiune.

Dar, de data asta, (Teodosie -n.r.) a încercat să mobilizeze credincioșii într-o acțiune politică, menită să pună Patriarhia, Biserica Ortodoxa Română în fața unei situații complicate într-un an electoral.

În contextul ăsta BOR a reacționat. Sigur, (Teodosie – n.r.) s-ar putea să reușească. Vom vedea! Vom vedea care este situația în interiorul BOR, când va avea loc Sinodul, pe 29 februarie”, a afirmat Pârvulescu la Digi24.

Ce spune Patriarhia

Patriarhia Română a precizat, vineri, că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului privind ridicarea la rang de Mitropolie a fost respinsă din 2003 de Sfântul Sinod, iar arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, “insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie”, fiind încălcată astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române.

De altfel, “încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod”.

Sâmbătă, 10 februarie, în Constanța era anunțat un miting pentru recunoașterea Mitropoliei Tomisului. Acesta nu a mai avut loc după ce Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, le-a cerut să renunțe la demersul lor. Solicitarea a avenit după ce BOR a anunțat că Sfântul Sinod va judeca „răzvrătirea” lui.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net