Curăţarea obiectelor de cupru
Oalele de cupru au început să dispară din gospodării de multă vreme.
Mai există însă unele obiecte, moştenite de la străbuni sau achiziţionate ca suveniruri.
Trebuie însă să ştim cum să le curăţăm şi să le întreţinem, fiindcă arama, după cum mai este denumit cuprul, se oxidează la contactul cu aerul şi devine închisă la culoare.
1. Când este curăţat, un obiect de cupru este roşiatic şi strălucitor. Oricât ar fi de ferite de agenţii distrugători, obiectele de aramă se înnegresc.
2. Lăsate în aer liber, într-un spaţiu cu umiditate crescută, ustensilele de cupru capătă un aspect de vechi şi chiar se înverzesc, necesitând o curăţare chimică.
3. Un produs dezoxidant pentru cupru poate fi achiziţionat de la magazinele de specialitate. Pentru a-l folosi, însă, purtaţi mănuşi. Frecaţi suprafeţele oxidate cu o bucată de bumbac îmbibată în dezoxidant pur. Bumbacul ajută la prevenirea zgârierii suprafeţei metalice.
4. Pe suprafeţele dezoxidate, aplicaţi o cremă specială, care poate fi procurată tot de la magazinele de profil. Cereţi o cremă care să redea strălucirea cuprului, care se aplică pe suprafaţa metalului, după care este curăţată prin frecare tot cu ajutorul unei cârpe de bumbac, până când obiectul străluceşte ca nou.
5. Pentru a păstra această strălucire, se aplică un lac pentru metal sau un strat foarte subţire de ceară incoloră.
6. În final, se aplică o cremă de înfrumuseţare, care poate fi găsită la magazinele de vopsele şi produse chimice. O astfel de cremă este foarte fluidă. Nu trebuie însă folosită în cazul cheilor.