Curăţarea tavanului
Lucrările pentru renovarea tavanului depind de doi factori principali: starea de uzură în care se află şi natura vopselei care a fost folosită anterior. Dacă plafonul a fost vopsit în ulei, sau e culoare albă, trebuie pregătit bine pentru o nouă vopsea. Dacă nu vă luaţi precauţii, noua vopsea se deteriorează repede. Fisurile se repară înainte de revopsire.
Pasul 1
Înainte de a vă apuca de orice, curăţaţi cu grijă praful de pe suprafaţa tavanului. Utilizaţi în acest scop o perie sau o măturică. Însă este foarte important ca acestea să fie bine uscate.
Pasul 2
Treceţi apoi la spălarea plafonului. Aveţi grijă să folosiţi mănuşi de cauciuc pentru a nu vă distruge pielea. Aplicaţi detergentul cu un burete după care clătiţi suprafaţa de mai multe ori.
Pasul 3
După ce aţi spălat tavanul, aplicaţi un decapant pe toată suprafaţa pentru a înlătura stratul vechi de vopsea. Serviţi-vă de o pensulă specială pentru aplicarea substanţei decapante. Nu manipulaţi niciodată astfel de substanţe fără mănuşi. Aveţi grijă să nu vă cadă picături pe faţă.
Pasul 4
Lăsaţi să acţioneze decapantul timp de câteva minute. Îndepărtaţi vopseaua astfel dezlipită cu ajutorul unei perii dure. O perie de scândură, de exemplu, este foarte bună. O perie de sârmă nu este recomandată.
Pasul 5
Când tavanul este perfect curăţat de vechea vopsea, umpleţi fisurile cu glet. Aveţi grijă ca mai întâi să omogenizaţi bine amestecul din glet. Aplicaţi gletul cu o mistrie mai întâi în fisură şi apoi nivelaţi bine astfel încât suprafaţa tavanului să fie perfect plată.
Pasul 6
Procuraţi-vă materiale pentru glet de la magazinele de specialitate. Folosiţi în amestec şi întăritoare speciale. Acestea vor împiedica reapariţia fisurilor. După repararea fisurilor, vopsiţi tavanul în mod obişnuit.