Dezastrul de la Crevedia. Un muncitor alimenta cisterna cu țigara în mână. Bilanț cutremurător: un mort, 58 de răniți, dintre care 43 cadre MAI

Ultima actualizare:

26 august, ora 18.48. O deflagrație puternică zguduie comuna Crevedia din județul Dâmbovița. Un Tir sare în aer în timp ce doi oameni transferau gaz dintr-o cisternă în alta. Se dă alarma, iar la fața locului are loc o desfășuarre de forțe impresionantă. Zeci de echipaje de pompieri și Ambulanțe au umplut strada principală din comuna Crevedia. Jurnaliștii sosesc și ei la fața locului. Este momentul celei de a doua explozii deosebit de puternică. Țipete și haos. Cel puțin 26 de pompieri au fost răniți, civili și un polițist. La acea oră deja era confirmat un deces. Bilanțul a crescut îngrijorător, iar duminică dimineața autoritățile au transmis că după exploziile care au avut la stația GPL din Crevedia s-au înregistrat un mort și 58 de răniți, dintre care 43 sunt cadre MAI. Dintre pompierii răniți, mulți sunt în stare critică, cu arsuri și pe 90 la sută din suprafața corpului.

image

Potrivit unor surse, totul s-ar fi petrecut din cauza unui angajat care alimenta butelia GPL cu ţigara în mână, iar furtunul s-ar fi spart, relatează Observator.

Doar câteva secunde și s-a produs nenorocirea. În interiorul staţiei se afla butelia fixă, încărcată cu GPL, şi alte două cisterne mobile.

Planul Roşu de intervenţie a fost activat la aproape o oră de la prima explozie, însă cea de-a doua deflagraţie a fost şi cea mai puternică, iar zeci de oameni au fost răniţi.

Anchetă penală

Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat ancheta în cazul exploziilor de la o staţie GPL din Crevedia, care au provocat un adevărat dezastru. Sunt efectuate cercetări in rem pentru distrugere din culpă, transmite agerpres.

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a anunţat, duminică dimineaţa, că Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul PÎCCJ a preluat dosarul având ca obiect explozia care a avut loc în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, în cursul zilei de 26 august 2023.

În cauză se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru ( art. 255 alin 1 şi 2 din Codul Penal). A fost începută cercetarea la faţa locului, aceasta fiind coordonată de către procurorul de caz din cadrul PÎCCJ. Au fost cooptaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR, specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul IGPR, experţi de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiţiei, specialişti de la INSEMEX Petroşani, inspectori de inspecţia muncii, ofiţeri din cadrul IPJ Dâmboviţa", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului, citat de Agerpres.

Bilanțul victimelor

Dintre acestea, 8 victime au fost după prima explozie: 1 persoană decedată (infarct, fără arsuri) şi 7 persoane rănite (3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni);

Alte 50 de victime au fost înregistrate după a doua explozie, 3 persoane rănite fiind transportate la UPU Târgovişte, 47 persoane la unităţi sanitare din municipiul Bucureşti, cu arsuri şi traumatisme. Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI - 39 pompieri, 2 poliţişti si 2 jandarmi. La ora 2:00 erau 54 persoane internate în diverse secţii ale unităţilor sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate.

La ora 3.00 primele victime ale exploziilor de la Crevedia au fost îmbarcate în aeronave MApN și transferați la spitale din străinătate.  

  „O misiune cu o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române este organizată în această noapte, pentru transportul unor pacienți grav răniți în explozia de la Crevedia, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgențã.Îmbarcarea primilor pacienți în aeronava MApN este estimată pentru ora 03.00-03.30.Monitorizarea pacienților pe timpul zborului va fi realizatã de personal medical din cadrul SMURD și al Bazei 90 Transport Aerian”, se arată în postarea MApN pe facebook.

Stația GPL din Crevedia era închisă de 3 ani. Funcționa ilegal

Potrivit autorităților, stația GPL din centrul comunei Cevedia era închisă din anul 2020, însă, dezastru petrecut în 26 augist arată că doar pe hârtie pentru că în realitate aceasta funcţiona fără vreun aviz. ISU suspendase activitatea acestora.

Când am venit eu la primărie, această locaţie avea suspendată activitatea de cei de la ISU, nu mai avea voie să vândă carburanţi la cetăţeni. Dar venea cisterna, încărcau, ştiu ei ce făceau. Cei de la ISU au fost de 2-3 ori în control, dar mai multe informaţii nu deţin. Nu mai aveau voie să vândă la butelii la cetăţeni, dar cisternele încărcau acolo", a declarat Petre Florin, primarul din Crevedia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net