Dezvăluiri incredibile ale românilor care au trăit tentativa de lovitură de stat din Turcia
Întorși în țară, românii care au rămas blocați mai multe ore pe aeroportul Ataturk din Istanbul povestesc lucruri șocante. După ce președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a cerut populației să iasă pe străzi, majoritatea personalului din aeroport și-a abandonat posturile, relatează știrileprotv.ro
Haos, teama, disperare - sunt cuvintele care au stat pe buzele tuturor celor întorși din Turcia.
Mulți români s-au trezit blocați într-o țară în care au venit doar să se simtă bine și să petreacă un concediu de neuitat. S-au întors cu amintiri dar nu din cele pe care și le-ar fi dorit. Cei mai afectați au fost cei care veneau sau plecau cu avionul, sau cei prinși în Ankara sau Istanbul de evenimente.
”Toți au disparut, puteai sa te joci cu aparatele de scanat, puteai să faci ce vrei!”declară la unison cei mai afectați români, cei 200 de oameni care în seara zilei 15 iulie se pregăteau să plece din Turcia și au rămas blocați pe aeroportul Ataturk. .
Deputatul PNL Cezar Preda, aflat in Turcia, a văzut multe la viața lui dar așa ceva nu a mai trăit. A declarat duminică pentru News.ro că este in continuare blocat pe Aeroportul Ataturk, din Istanbul, si ca "este o poveste că s-a dat drumul", în conditiile in care este încă haos și zboară un avion din 50.
Multe curse aeriene erau duminică încă anulate, iar granitele măsurile de securitate erau foarte dure, verificările fără precedent. Ministerul Afacerilor Externe a anuntat încă din noaptea de vineri spre sâmbătă ca a instituit o celula de criza.
De pe aeroportul Henri Coanda, 6 zboruri au fost anulate catre si dinspre Istanbul. La celula de criza a Ministerului Afacerilor Externe au inceput sa sune disperati toti cei care voiau sa stie incotro s-o ia. Intre 6 si 7 mii de turisti se afla in aceste moment pe litoralul turcesc. Asta pe langa cei 5000 de romani stabiliti acolo.
De altfel, oficialii romani au facut o recomandare tuturor romanilor sa evite deplasarile, sa ramana in casele sau locurile de cazare, iar celor care voiau sa ajunga in Turcia, sa evite plecarea.
"Cine vrea sa se intoarca, incercam sa le dam transport, dar nu le dam banii pentru sejur, iar cine vrea sa nu mai plece le oferim alte vacante."a declarat pentru stirileprotv, Alin Burcea, președintele patronatelor din tursm.
Pe de alta parte, cursele charter spre Antalya au zburat începând de sâmbătă, 16 iulie după orar. Reprezentanții firmelor de turism spun că aproape 10 la sută dintre românii care trebuiau să plece spre Turcia cu avionul au renuntat însă la concediu.