Elevă de clasa a VII-a: „I-am spart nasul profului că mă enerva“
Centrul de asistenţă pentru copilul delincvent „Pandora“ este frecventat de câteva ori pe săptămână de zece minori, prin recomandare de la judecător sau la sugestia şcolii şi a părinţilor. Băieţoasa are 15 ani şi a ajuns la „Pandora“ adusă de mama sa, pentru că este foarte violentă. „Încă de la grădiniţă îmi plăcea să iau la palme copiii. O dată mi-am bătut un coleg foarte rău, iar profesorul de Istorie care era în clasă a încercat să ne despartă. Mare greşeală! S-a ales cu un pumn în faţă şi a plecat la cancelarie cu nasul spart“, a spus Băieţoasa.
Tânăra este extrem de violentă şi cu proprii colegi. „La vechea şcoală de anul trecut, i-am dat cu scaunul în cap unui coleg fiindcă mă enerva. El a leşinat, au venit Poliţia şi Ambulanţa. Au vrut să-mi facă dosar, dar i s-a făcut milă de mine unui paznic şi mi-a pus o vorbă bună“, a explicat Băieţoasa.
„Spre cancelarie, cu scaunul lipit de fund“Mutată la o altă şcoală din sectorul 6 din cauza profesorilor exasperaţi, Băieţoasa nu a renunţat întrutotul la vechile obiceiuri.
„Înainte să intre o profă în clasă, i-am pus lipici pe scaun. S-a aşezat şi nu s-a ridicat de la catedră vreo jumătate de oră. Nu s-a prins de ce râdeam noi în halul ăla. Nu a mai putut însă să se ridice. A plecat cu scaunul lipit de fund la cancelarie. De atunci nu se mai îmbracă profa în fustă“, a mai spus Băieţoasa, râzând.
Consilierea de care beneficiază la „Pandora“ a avut însă efect. „La noua şcoală m-am mai cuminţit. Asta şi pentru că vin la centrul «Pandora». Sunt singura din clasa mea care nu are nota scăzută la purtare. Acum doar îi luăm la mişto pe profesori. Nu am mai bătut de mult timp un profesor“, a mai spus tânăra.A schimbat nouă şcoliUn alt caz de copil certat cu profesorii şi colegii este Ştefan, în vârstă de 15 ani. Din cauza comportamentului său foarte agresiv, copilul a schimbat până la această vârstă nouă şcoli. „Când eram mic, îmi plăcea să mă uit la filme cu Jackie Chan şi cu Van Damme şi îmi doream enorm să fiu ca ei. Credeam că sunt şmecher dacă îmi iau colegii la bătaie. Băieţilor le dădeam pumni în faţă până îi învineţeam iar fetelor le dădeam picioare în stomac. Nu peste tot a mers, fiindcă am dat şi peste şcoli unde am fost eu bătut măr“, a explicat Şetefan. Băiatul vrea să se reabiliteze şi are planuri şi în ceea ce priveşte cariera. „Vreau să termin şi eu 12 clase şi să am o meserie. Vreau să nu mă mai bat cu nimeni“, a mărturisit copilul.
La „Pandora“, recuperarea psihosocială a copiilor se face după un program specializat, care cuprinde activităţi educative şi jocuri. Copiii care ajung aici nu răspund în faţa legii, fiindcă au sub 14 ani sau în urma unei expertize psihologice s-a stabilit că nu au avut discernământ. „Majoritatea care vin au furat sau au fost agresivi. Nu am avut însă copii care au ucis“, a spus şeful centrului, Doina Mafteiu.Copiii, atent monitorizaţiLa Centrul de reeducare „Pandora“ , sunt consiliaţi, în prezent, şase minori. „Lucrăm foarte mult pe partea de prevenire. Copiii sunt atent monitorizaţi. Îşi pregătesc temele cu noi şi învaţă deprinderile sociale şi morale, spre exemplu valoarea banilor, importanţa unei profesii. În tot acest timp, păstrăm legătura cu familia şi cu diriginţii“, a explicat şeful centrului, Doina Mafteiu.