Eşti proprietar de locuinţă? Ai grijă să o asiguri!

Ultima actualizare:

Citeşte şi:

Nu ai Certificat de Performanţă Energetică? Nu-ţi vei putea vinde casa!

Ai rate la bancă în euro? Vei plăti mai mult!

Îţi reabilitezi termic locuinţa? Ai scutire la plata impozitului pe clădiri!

Ce este poliţa de asigurare obligatorie?

PAD este numele poliţei de asigurare a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale ( cutremure, inundaţii, alunecări de teren). Încheierea acestei poliţe este obligatorie conform legii nr. 260/2008. Poliţele sunt emise de către Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale. Poliţa trebuie încheiată de toţi proprietarii de locuinţe din România, atât din mediul urban cât şi din cel rural. Excepţie fac persoanele care beneficiază de ajutor social. Pe de altă parte, asigurarea obligatorie nu este necesară pentru proprietarii care şi-au asigurat locuinţa printr-o poliţă facultativă, care acoperă deja cele trei riscuri ce trebuie asigurate obligatoriu (cutremur, inundaţii, alunecări de teren)

Ce sume de bani poate încasa asiguratul?

Despăgubirea maximă care poate fi încasată de asigurat depinde de tipul construcţiei astfel:

* 20.000 euro în cazul locuinţelor de tip A, respectiv cele cu o structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţii exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic;* 10.000 în cazul locuinţelor de tip B, respectiv cele cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic (casele din chirpici).

Cât costă poliţa de asigurare obligatorie

În cazul locuinţelor de tip A, tariful perceput de asiguratori şi stabilit prin lege se ridică la 20 euro pe an. În cazul locuinţelor de tip B, tariful este de 10 euro pe an. Primele de asigurare se plătesc integral, în moneda naţională la cursul de schimb BNR valabil în momentul plăţii.

Nu ai asigurare? Uite ce amenzi vei plăti!

Dacă nu ai asigurare obligatorie pentru locuinţă, vei plăti o amendă între 100-500 lei. Mai mult decât atât, vei suporta integral din buzunarul propriu cheltuielile pentru refacerea locuinţei distruse sau avariate.

Unde se încheie poliţa de asigurare obligatorie?

Poliţele pot fi încheiate la oricare dintre cele 13 societăţi de asigurare membre PAID - Pool-ul de Asiguare Împotriva Dezastrelor Naturale. Acestea sunt:

* ABC Asigurări* ARDAF* ASTRA Asigurări * CARPATICA Asig* CERTASIG* CITY Insurance * CREDIT EUROPE Asigurări * EUROINS * GENERALI Asigurări * GRAWE* GROUPAMA* PLATINUM* UNIQA Asigurări

Asigurarea obligatorie se poate moşteni de la vânzător

În cazul în care o persoană cumpără o locuinţă care este deja protejată printr-o asigurare obligatorie, nu trebuie să încheie una nouă.

Acesta trebuie însă să verifice dacă există o astfel de poliţă valabilă, în acest caz trebuind să anunţe asiguratorul emitent pentru a actualiza datele poliţei, în termen de 30 zile lucrătoare de la autentificarea actului de proprietate.

În situaţia în care acest termen este depăşit, poliţa este anulată, iar noul proprietar nu mai are dreptul la despăgubiri în baza acelei asigurări.

Ce e asigurarea facultativă a locuinţei?

Dacă doreşti să-ţi asiguri casa împotriva altor riscuri în afara cutremurelor, inundaţiilor şi alunecărilor de teren, trebuie să ai o poliţă de asigurare facultativă. Specialistul Click! Alexandra Popa ne explică ce presupune aceasta.

Având în vedere că poliţa obligatorie acoperă daune produse numai ca urmare a unor calamităţi naturale, acest lucru presupune că locuinţele rămân expuse la o serie de alte riscuri: incendii, explozie, furt, căderea accidentală a unor corpuri sau avarierea instalaţiilor electrice, etc. În cazul producerii unuia dintre cele trei riscuri acoperite de poliţa obligatorie, despăguburile s-ar putea să nu acopere valoarea totală a pagubelor. Suma maximă asigurată este de 20.000 euro sau 10.000 euro, în funcţie de tipul locuinţei, iar valoarea despăgubirilor nu va depăşi sub nici o formă acest prag.

Cum să-ţi protejezi cât mai bine locuinţa

Pentru a beneficia de o sumă asigurată mai mare, dar şi de acoperirea unor riscuri mai extinse este necesară încheierea unei poliţe de asigurare facultative. Asigurarea facultativă de locuinţă este acea poliţă prin care îţi poţi proteja casa împotriva unor riscuri asigurate: incendiu, explozie, inundaţii produse de apa din conducte, căderea de corpuri pe locuinţă, scurtcircuit, alte fenomene electrice, riscuri atmosferice (furtună, grindină, trăsnet), avariile centralelor termice, riscuri speciale (tulburări civile, terorism, vandalism). Asigurarea facultativă costă între 0,1-0,3 din valoarea locuinţei şi a bunurilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
vlad tepes krmz jpg
Crowne Plaza Drona2 5 jpg
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net