Examentul auto, monitorizat prin GPS şi camere video
Camerele video vor fi montate în interiorul mai multor maşini, aparţinând unor şcoli de şoferi din Bucureşti.
'Scopul acestui program pilot, care se va derula pe parcursul a trei luni, este îmbunătăţirea actului de examinare, reducerea fraudării examenului auto şi îmbunătăţirea modului de instruire a candidaţilor în vederea obţinerii permisului de conducere', a declarat comisarul şef Alina Dragomir, directorul DPCÎV.
De asemenea, programul va contribui la sporirea calităţii activităţilor desfăşurate de către examinatori şi asigurarea transparenţei în procesul de examinare, urmând ca sistemul să poată fi utilizat şi de instructorii auto pe timpul pregătirii practice a candidaţilor.
Potrivit directorului DPCÎV, sistemul este destinat monitorizării parametrilor de deplasare şi prevelare de imagini martor în autovehicule. Dispozitivul este dotat cu mai multe tipuri de fixare care se pot alege în funcţie de marca maşinii.
Imaginile stocate pot reda examenele şi situaţiile din trafic respectiv, condiţiile de deplasare putându-se reconstitui ce a văzut şi a auzit conducătorul auto în trafic, cât şi discuţiile care au avut loc între şofer şi însoţitor.
Claritatea imaginii şi dispunerea camerei oferă posibilitatea observării evenimentelor atât în interiorul maşinii cât şi în afara ei. Ataşat de cameră este montat un dispozitiv de semnalizare a schimbării direcţiei de mers şi a frânării, care este filmat de cameră, observându-se astfel efectuarea sau nu a acestor manevre.
Imaginile obţinute sunt redate de un program special care este capabil să vadă toţi parametrii de mers şi pe cei GPS, precum şi data şi ora când s-a efectuat înregistrarea.
Potrivit directorului DPCÎV, programul intră imediat în funcţiune, iar dispozitivele de monitorizare au fost instalate pe patru maşini de la diferite şcoli de şoferi, cele care au înregistrat cel mai mare grad de promovabilitate a examenului auto. Programul este agreat de către Autoritarea Rutieră Română, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, şi în funcţie de rezultate obţinute la final, se va lua o decizie cu privire la extinderea lui, a menţionat Dragomir.
Ea a adăugat că, la nivel naţional, de la începutului anului, s-au înscris un număr de 1.000.000 de persoane pentru obţinerea permisului de conducere şi numai 26% dintre aceştia l-au obţinut. În condiţiile în care, la nivel european, gradul de promovabilitatea este de 30-35%.