EXCLUSIV: Andone l-a copiat pe Mircea Lucescu, la ŢSKA Sofia
Trei dinamovişti şi un rapidist au semnat în iarnă cu «Steaua Bulgariei». Dintr-un campionat sub cel românesc, Andone, Mihăescu, Florentin Petre şi Daniel Pancu visează să ajungă unde primii trei n-au fost niciodată.
La Sofia, românii au «paradisul» lor. Sunt cazaţi într-un complex rezidenţial, în cel mai select cartier, unde sunt blocuri micuţe şi cochete, un SPA ultra-modern, un restaurant, o clădire cu facilităţi de recreere, locuri de joacă pentru copii.
Mai citeşte:
Andone: "Steaua nu are bani pentru Ivanov"
Pancu este lăudat de presa bulgară
Andone, Pancu şi Petre sunt chiar vecini de bloc, în timp ce Mihăescu stă la două minute de ei. Ando e cu soţia, Petre cu prietena sa bulgăroaică, iar Mihăescu şi Pancu sunt, deocamdată, «solo».
Cantonamentul celor de la ŢSKA e la cinci minute de mers cu maşina de unde stau românii. O bază imensă ce seamănă cu Săftica, dar care se află în paragină. Motivul? Aparţine guvernului care refuză să o concesioneze patronului de la ŢSKA.
Iar acesta nu vrea să investească în modernizarea unei baze care nu este a lui. «Chiar şi aşa cum arată, cantonamentul nostru e cel mai bun din Bulgaria», se consolează Andone. Acesta are la dispoziţie două terenuri de antrenament, unde gazonul a început să cedeze după o iarnă grea.
Dacă în România, din cauza crizei financiare aproape toate echipele din Liga I au renunţat la acordarea primelor de joc, fixând, în schimb, bonusuri de obiectiv, la TSKA lucrurile stau altfel. În meciurile considerate mai uşoare, fotbaliştii primesc 500 de euro pentru o victorie acasă şi 1.000 de euro pentru un succes în deplasare.
Sumele cresc, atunci când vine vorba de derby-uri, cea mai mare primă fiind de 2.500 de euro pentru trei puncte în compania rivalei Litex Loveci.
Ioan Andone şi ceilalţi români locuiesc în cel mai select cartier din Sofia
Totuşi, în Bulgaria, contractele jucătorilor sunt mult mai mici în comparaţie cu cele din România. La ŢSKA, salariile normale sunt de 5.000 de euro pe lună, iar Pancu şi Petre sunt cel mai bine plătiţi fotbalişti din lot, ei încasând în jur de 15.000 de euro pe lună.
La Sofia, Andone conduce un Mercedes ML 270 pe care l-am primit de la preşedintele clubului. Zilnic, atunci când ajunge în cantonamentul echipei, tehnicianul are de îndeplinit o «misiune» înainte de şedinţa de pregătire.
Se dă jos din maşină şi ia cu el un pachet de carne special pregătit pentru doi dulăi, care păzesc intrarea. Le aruncă mâncarea dar stă totuşi departe de ei. "Mi-e frică de ei", mărturiseşte el.
Pancu a refuzat Arabia Saudită pentru Bulgaria
Daniel Pancu se află la a cincea experienţă internaţională, după Cesena, Beşiktaş, Bursaspor şi Terek Groznîi.
"După ce am încheiat conturile cu Terek, am avut oferte din Grecia, Turcia şi Arabia Saudită, dar am ales ŢSKA. Aici am o ultima provocare: să joc din nou în cupele europene. Am semnat pe un an şi jumătate şi va fi ultimul club din străinătate la care voi juca", spune Pancone.
Ioan Andone: «Borcea mi-a oferit un milion de dolari»
Click!: Pe cât timp aţi semnat cu TSKA?
Ioan Andone: Pe un an şi jumătate cu un salariu de 25.000 de euro pe lună. Dacă vom câştiga campionatul contractul se prelungeşte automat cu încă un an. Dacă vom termina pe doi sau pe trei, iar ei sunt mulţumiţi de munca mea, putem continua, dar după o rundă de negocieri.
Ando n-a uitat nici în Bulgaria să dea de mâncare la câini
Sunteţi la trei puncte de primul loc...
Într-adevăr, şanse la titlu sunt, mai ales că am meciul direct cu Litex Loveci la mine. În tur, au bătut ei cu 2-0, să vedem ce va fi acum.
Cum e ŢSKA în comparaţie cu Omonia, Al-Ettifaq, Al-Ahli, celelalte formaţii pe care le-aţi pregătit în străinătate?
E cea mai puternică dintre toate! În primul rând, e un club de tradiţie. În Bulgaria, ŢSKA e la fel ca Steaua la noi. E cel mai iubit club din ţară cu două milioane de suporteri.
Speraţi să ajungeţi pe viitor şi la o formaţie din Occident?
Chiar iarna asta am fost în discuţii cu o echipă din Olanda. Acum însă vreau să iau titlul cu ŢSKA.
Toată lumea a zis că veţi antrena Dinamo în retur şi că Borcea v-a propus un salariu de 250.000 de euro. E adevărat?
Borcea mi-a propus 120.000 de dolari pentru şase luni, plus un bonus de un milion de dolari pentru câştigarea campionatului. I-am zis: „Problema mea nu sunt banii. Poţi să-mi promiţi şi cinci milioane de dolari pentru titlu că eşti pe locul 8". Eu am cerut nişte lucruri clare pentru echipă, nu pentru mine.
Ce, mai precis?
În primul rând, am cerut ca salariile să fie la zi. Borcea a zis că nu se poate. Apoi, am cerut ca băieţii să aibă prime de joc în partidele cu primele şapte clasate, adică echipele care erau în faţa lui Dinamo la finalul turului. Iarăşi, Borcea a zis nu. Atunci, i-am spus că nu pot să mă întorc la Dinamo şi asta a fost tot.
Cum vi s-a părut meciul naţionalei cu Israel?
Mediocru, chiar prost!
Sunt mulţi care susţin că selecţionerul n-are de unde să ia fotbalişti de calitate...
La echipa naţională nu putem da vina pe lipsa unor jucători de calitate! Cheia succesului stă în selecţie. Trebuie să ştii să alegi jucătorii potriviţi, să ai puterea să renunţi la unii jucătorii la care ţii şi să nu fii sentimental!
Florin Costea fotbalist de naţională?
Da, însă îi trebuie constanţă! Un fotbalist de echipa naţională nu poate să joace, azi, de nota 9, iar mâine, de nota 5. La Costea calităţi există. Are viteză, are tehnică, are forţă! Constanţă, atât îi mai trebuie. E un fotbalist excepţional în opinia mea.
Trebuie convocat şi Mutu?
Da. Echipa naţională are nevoie de Mutu fiindcă e acel jucător de ultima pasă. Fotbalist care să rupă echilibrul în joc. Exact de un astfel de om am dus lipsa în meciul cu Israel. Am dominat, am deschis jocul pe margine, am centrat, am avut cornere, dar am fost previzibili, fără scântăie, n-am avut rupere de ritm la 30 de metri de poarta adversă.
Cum comentaţi scandalul în care e implicat acum Mutu?
Neglijenţă. Adi e disperat când vine vorba de greutate. Vă şi explic de ce. La fotbaliştii de peste 28 de ani, dacă îţi păstrezi greutatea, îţi păstrezi şi forma. Asta ştiu din propria experienţă fiindcă ştiu cum eram şi eu după 30 de ani. Tot timpul aveam grijă să nu depăşesc greutatea optimă.
Şi, dacă Mutu va fi suspendat un an?
Poate să revină, dar nu ştiu dacă va mai ajunge la un nivel înalt. Totuşi, aşa cum îl cunosc şi ştiu că e foarte ambiţios, Mutu va mai juca fotbal, indiferent de durata suspendării pe care o va primi.