Extremistul care l-a "spânzurat" pe Avram Iancu e acum în Ucraina: "Rusia caută aliaţi în Ţinutul Secuiesc"
Csibi Barna, omul care în martie 2011 a spânzurat un manechin care-l reprezenta pe Avram Iancu, locuieşte de peste un an în Ucraina, unde luptă pentru drepturile maghiarilor din „Republica Ruteană Transcarpatică”.
Într-un interviu acordat RISE project, citat de adevarul.ro, Barna spune că Ţinutul Secuiesc ar putea să devină un stat suveran "foarte repede" şi că Rusia susţine proclamarea unei republici independente şi autonome în regiune pentru că acest lucru ar fi în "interesul ei strategic".
Interviul acordat de acesta a venit la aproximativ 2 ore după ce avionul MH17 a fost doborât de separatiştii proruşi în estul Ucrainei. El a vorbit şi despre poziţia Vestului faţă de „dreptul la autodeterminare în estul Ucrainei”.
„Vladimir Putin este singurul care susţine acest drept. Dacă te uiţi şi în retorica ungurilor, şi în retorica Europei, şi în retorica americanilor, şi în retorica Israelului, niciodată de la Kosovo încoace nu s-a mai auzit despre acest drept”, spune extremistul.
Ce vrea de fapt Putin?
Afirmaţiile lui Barna vin în contextul în care partidul extremist ungar, Jobbik se asociază în ultimul timp cu eurasianismul lui Vladimir Putin şi Aleksandr Dugin. Se poate ca acest partid să lucreze împotriva intereselor maghiarilor, secuilor şi automat ale României, iar ordinele şi direcţia să vină de fapt de la Moscova? Bela Kovacs, europarlamentarul ungur al partidului Jobbik este anchetat de Parchetul de la Budapesta pentru spionaj în favoarea Moscovei. El şi soţia lui sunt bănuiţi de anchetatori că ar fi cules informaţii din instituţiile europene şi le-ar fi furnizat Kremlinului. Bela Kovacs ar fi avut mai multe întâlniri cu diplomaţi ruşi şi efectua foarte multe călătorii la Moscova.
Un amănunt interesant, apropo de susţinerea Jobbik pentru tot ceea ce este rusesc, s-a consumat în Alianţa Mişcărilor Naţionale Europene.
Svoboda, partidul naţionalist ucrainean pe care propaganda moscovită îl dă drept exemplu că guvernarea de la Kiev a fost preluată de „fascişti şi nazişti“, avea statut de observator, dar a fost exclus şi din această calitate la cererea Jobbik, pentru care atitudinea antirusă a Svoboda era prea mult de îndurat. Aleksandr Dugin, ideolog ale eurasianismului şi unul din oamenii din umbră ai crizei din Crimeea, cea care a dat startul acestor revolte, l-a invitat pe Gabor Vona în cadrul unei vizite la Moscova unde liderul extremiştilor maghiari a ţinut chiar o prelegere la Universitatea Lomonosov. La scurt timp după această vizită, Dugin declara:
"Cei care, situaţi la Dreapta, susţin Statele Unite, rasismul alb împotriva Lumii a Treia, care sunt antisocialişti şi pro-liberali şi care sunt dispuşi să colaboreze cu atlanticiştii; precum şi cei care, aflaţi la Stânga, atacă Tradiţia, valorile organice ale religiei şi familiei şi care promovează alte tipuri de deviaţii sociale – se află împreună în tabăra duşmanilor.
Pentru a ieşi victorioşi împotriva inamicului comun, trebuie să dăm deoparte ura ancestrală dintre popoarele noastre şi adversitatea dintre ideologiile perimate care încă ne despart. Putem rezolva aceste probleme existente între noi după victorie. Pentru moment însă, suntem cu TOŢII puşi la încercare şi suntem cu TOŢII dominaţi de forţele actualei ordini mondiale. Pentru că înainte de a ne preocupa de aceste chestiuni secundare, trebuie mai întâi să ne eliberăm.
Sunt foarte fericit că Gabor Vona, pe care l-am întâlnit şi care este liderul partidului Jobbik din Ungaria, înţelege acest lucru perfect. Avem nevoie să fim uniţi în crearea unui Front comun Eurasiatic”.